Probleme serioase pentru Marea Britanie, în urma părăsirii blocului comunitar. Prima lună de relaţii post-Brexit a adus după sine o prăbuşire a exporturilor Regatului Unit către ţările UE. Şi importurile au cunoscut o scădere importantă.

Scăderi record în dreptul exporturilor şi importurilor Marii Britanii, pe relaţia cu UE

Astfel, în prima lună a noii relaţii post-Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, comerţul dintre cele două părţi a fost sever afectat. S-a înregistrat un declin record al exporturilor şi importurilor Regatului Unit, în contextul continuării în ambele părţi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, scriu agenţiile AP şi Reuters.

Exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% – un alt record, arată cifrele date publicităţii vineri de către Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Comerţul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, precizează ONS. De asemenea, exporturile de alimente şi animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee şi peşti.

Stocurile făcute de companii în decembrie au adâncit declinul comerţului

Multe companii şi-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerţului în ianuarie, mai apreciază oficiul de statistică.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Deficitul comercial general al Regatului Unit, inclusiv ţările din afara UE, s-a atenuat la 9,826 miliarde de lire sterline (13,70 miliarde de dolari) în ianuarie, de la 14,315 miliarde de lire sterline în decembrie.

Economia britanică s-a contractat cu 2,9% în ianuarie, pe fondul restricţiilor şi a scăderii exporturilor Regatului Unit către UE. Industria a scăzut pentru prima dată din aprilie, în urma declinului exporturilor, ca efect al ieşirii ţării din UE, apreciază ONS.