Exporturile Germaniei au crescut neaşteptat în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, datorită comerţului robust cu China, un start de an pozitiv pentru cea mai mare economie europeană, afectată de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters, conform Agerpres.

Conform datelor ajustate sezonier, în ianuarie exporturile au urcat cu 1,4%, după un avans de 0,4% luna precedentă, iar importurile au scăzut cu 4,7% în ianuarie, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere de 1,2% a exporturilor şi de 0.5% a importurilor.

În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, a crescut până la 22,2 miliarde de euro în ianuarie, pe fondul unui avans de 3,1% al exporturilor către China. Exporturile către alte ţări din UE au scăzut cu 6%, cele către SUA au înregistrat un declin de 6,2% iar cele spre Marea Britanie – un recul de 29%.

Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank, a descris creşterea exporturilor „ca o veste extrem de bună”, şi a declarat că se aşteaptă ca tendinţa să continue.

„Exporturile nete vor putea parţial compensa scăderea consumului privat în întreaga economie, dar nu complet. Cred că economia germană se va contracta în primul trimestru din 2020”, a adăugat Gitzel.

Analiștii se așteaptă la o redresare economică din trimestrul doi din 2021

Cei mai mulţi analişti se aşteaptă la contractarea economiei în primele trei luni ale anului, urmată de o redresare în trimestrul doi din 2021.

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere foarte slabă de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, dar a evitat contracţia în pofida faptului că cel de-al doilea val al pandemiei a frânat consumul în cea mai puternică economie europeană, arată datele publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Cifra anunţată de Destatis este uşor peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca prima economie europeană să stagneze la finalul anului.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru, astfel că pe ansamblul anului trecut economia germană a înregistrat o contracţie de 5%, mai mică decât se prognoza. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat un declin mai mare, de 5,7%.