Șefii companiilor de stat listate la Bursă, precum și cei din companiile care au ca acționar minoritar statul și sunt listate vor fi obligați să își facă publice salariile. Aceasta este o prevedere a unui proiect de lege conceput de Ministerul Finanțelor Publice pentru transpunerea unui regulament al Uniunii Europene.  Șefii din companiile de stat sunt printre cei mai bine plătiți angajați din România, cu salarii care depășeșsc și 10.000 su chiar 15.000 de euro pe lună. Listate la bursă sunt companii ca Romgaz, Transgaz sau Petrom(cu acționar minoritar statul). La capitolul conducători, după cum este descris în proiect, vor intra „orice membru al consiliului de administrație, precum și orice director, respectiv orice membru al consiliului de supraveghere, precum și al directoratului, directorul general și, dacă există, directorul general adjunct”. Informația a fost publicată inițial de către Economica.net.

Conform proiectului, politica de salarizare va fi elaborată ținându-se cont de remunerațiile și condițiile de angajare ale salariaților societății care nu au funcții de conducere și nivelul de remunerație al acestora din ultimii 5 ani; raportarea remunerațiilor persoanelor din conducere la performanța societății, dar și a persoanei respective. De asemenea, vor trebui comunicate și luate în calcul : durata contractelor cu persoanele vizate, perioadele de preaviz, clauzele de revocare, precum și orice plăți în legătură cu acesta, scheme de pensii private.

Nerespectarea prevederilor nou introduse constituie contravenție, iar societatea riscă amendă ce variază de la „15.000 lei până la cea mai mare valoare dintre 45.000.000 lei sau 5% din cifra de afaceri anuală totală, conform ultimelor situații financiare anuale disponibile aprobate de organul de administrare.