Cea mai optimistă variantă pentru valul Omicron la nivel mondial este aceea că nu va provoace multe victime chiar dacă va infecta rapid toată populația. În acest context, s-ar putea dobândi acea imunitate colectivă care ar duce la o scădere a numărului de particule virale în circulație și astfel ar determina sfârșitul pandemiei, susține medicul român.

De asemenea, există și o variantă intermediară, mai spune medicul. Astfel, cu cât mai multe particule virale vor fi în circulație în comunitate, cu atât virusul va avea mai multe posibilități să creeze mai multe mutații care ar putea produce alte variante virale îngrijorătoare, care la rândul lor vor prelungi pandemia, explică aceasta.

Pe de altă parte, cea mai pesimistă variantă este aceea că se vor fi înregistrate numeroase decese de COVID-19 în următoarele luni din cauza Omicron, mai spune Laura Ghibu.

Scenariu privind evoluția pandemiei în România

Medicul Laura Ghibu a realizat și un scenariu probabil privind evoluția pandemiei în România.

„Scenariul probabil în România anului 2022 în contextul pandemic ar fi următorul: din cauza întârzieri luării măsurilor de prevenție a răspândirii virusului și a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie. La acesta vor contribui și relaxările din perioada sărbătorilor de iarna precum și redeschiderea școlilor în data de 3 ianuarie”, a explicat Laura Ghibu Ventimiglia.

Specialistul consideră că pentru ca numărul infecțiilor să crească mai lent și pentru ca sistemul sanitar să poată face față, este nevoie de o perioadă între sărbătorile de iarna și redeschiderea școlilor cu mai puțină interacțiune umană. În caz contrar, pandemia va produce din nou pagube importante, iar situația se va îmbunătăți peste aproximativ cinci luni.

Ce spune despre introducerea certificatului verde?

De asemenea, în ceea ce privește proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde după trei săptămâni de creștere a numărului de cazuri, ea spune că „se va dovedi a fi o decizie greșită în situația de față, în care varianta Omicron are o răspândire exponențială, fără precedent”.

„În momentul în care se va decide adoptarea certificatului verde și trecerea la școala online, va fi prea târziu pentru a putea controla pandemia în mod eficient și numărul deceselor va crește semnificativ, mult mai mult decât în valurile trecute. Personalul medical va fi suprasolicitat, iar persoanele care suferă de alte boli în afară de COVID vor fi extrem de negativ afectate de situația creată. Vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din Aprilie – Mai, odată cu încălzirea vremii”, a precizat medicul Laura Ghibu Ventimiglia.