Angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă fac acest lucru. Raluca Turcan tocmai a anunțat

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, informează că au fost aduse mai multe modificări Codului Muncii, printre care și amendarea angajatorilor dacă aceștia întârzie plata salariilor cu mai mult de o lună. Potrivit Ralucăi Turcan, angajatorii riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

„Angajatorul care depășește cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului va fi sanctionat între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul și de asemenea sancționăm și întârzierea la plata salariului”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Salariul minim net crește din 1 ianuarie 2022

Într-o altă ordine de idei, ministrul Muncii a anunțat că salariul minim net va crește de la 1 ianuarie anul viitor cu 10 procente. Ministrul Muncii a mai spus că salariul brut va ajunge la 2.550 de lei pe lună.

„Astăzi, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

Raluca Turcan a mai spus că majorarea care va avea loc la începutul anului viitor reprezintă o creștere cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a adăugat că există la nivel de ţară aproximativ 1,2 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim, ceea ce înseamnă 22,9% din cei 5,6 milioane de salariaţi activi.

Sursă foto: Dreamstime