Alina Gorghiu: Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul celor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi familie

Este vorba despre acordarea a patru zile pe lună de muncă de acasă sau în regim de telemuncă pentru părinții cu copii până în vârsta de 8 ani.

„Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a precizat președintele interimar al Senatului, potrivit News.ro.

Președintele interimar a subliniat că spera ca după votul din Senat de astăzi „legea să fie adoptată în regim de urgență și de Camera Deputaților”.

Ulterior, după declaraţiile făcute de Alina Gorghiu, proiectul de lege a primit votul senatorilor. Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 96 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii. (…)

În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”, arată proiectul adoptat de către senatori.

Alina Gorghiu a explicat că prin această lege „practic, salariaţii vor decide cum e mai bine pentru familiile lor, dacă îşi vor lua liber aceste zile succesiv sau la anumite intervale de timp, eventual o zi pe săptămână”.

Din cauza programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, pot avea loc pierderi semnificative

„Posibilitatea realizării activității de muncă la domiciliu/telemuncă reprezintă o măsură specială care vine în sprijinul părinților care au responsabilități de îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani și facilitează concilierea vieții profesionale și a vieții de familie.

Totodată acest flexibil, vine în sprijinul părinților în ceea ce privește șansele pe piața muncii, egalitatea de tratament la locul de muncă și promovarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, în expunerea de motive se arată că „echilibrul între viața profesională și cea privată reprezintă o provocare considerabilă pentru mulți părinți care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă”.

Alina Gorghiu a arătat că în 2022 s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 134 de ani, puţin peste 160.000 şi acesta este motivul pentru care săptămâna trecută au adoptat în Senat proiectul de lege cu reducerea TVA la produsele pentru bebeluşi.