Concluzia Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) are la bază cercetări medicale care au implicat circa 65.000 de sarcini în diferite stadii.

În urma analizelor din laborator, specialiștii medicali nu a fost găsit niciun semn de risc crescut de complicații, avorturi spontane, nașteri premature sau efecte secundare grave asupra bebelușilor nenăscuți după vaccinarea cu vaccin de tip ARNm.

Marți, 18 ianuarie, Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor din Uniunea Europeană a confirmat declarațiile EMA, după o analiză detaliată, conform reuters.com.

Pfizer și Moderna, sigur pentru femeile gravide

În prezent, companiile farmaceutice Pfizer și Moderna furnizează astfel de vaccinuri în Uniunea Europeană, iar EMA susține că serurile injectabile sunt sigure pentru femeile însărcinate.

De asemenea, analiza efectuată de echipa internă a constatat că vaccinurile anti-COVID-19 sunt la fel de eficiente în reducerea riscului de spitalizare și deces a femeilor gravide, ca și-n cazul femeilor care nu sunt însărcinate.

Vaccinarea în timpul sarcinii este crucială

„Datele noastre se adaugă dovezilor care arată că vaccinarea în timpul sarcinii nu crește riscul de complicații de sarcină, în schimb Covid-19 o face. Vaccinarea în timpul sarcinii este crucială pentru a proteja mamele și bebelușii de complicațiile Covid care le pot pune viața în pericol”, a explicat Dr. Sarah Stock, de la Institutul Usher al Universității din Edinburgh, medic obstetrician.

În prezent, diverse țări membre Uniunii Europene au aprobat deja utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru femeile însărcinate.

Cum poate afecta sarcina Covid-19?

Studiul „Covid in Pregnancy” (Cops) a analizat mai multe cazuri din Scoția pentru a depista incidența cazurilor de Covid și rezultatele vaccinării în timpul sarcinii. Este unul dintre primele studii naționale privind infectarea femeilor însărcinate, echipa de cercetare incluzând experți de la Universitățile din Edinburgh, Glasgow și de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă.

Rezultatele, care au fost publicate în Nature Medicine, vin după ce date recente au arătat că 98% dintre femeile însărcinate ajunse în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie cu simptome de coronavirus nu erau vaccinate.

Toate femeile ai căror copii au murit, fie în timpul sarcinii fie la naștere, nu erau vaccinate în momentul infectării. Cu toate acestea, experții au subliniat că nu pot spune dacă virusul a contribuit în mod direct la aceste decese sau la nașterile premature, deoarece nu au avut acces la dosarele clinice ale femeilor, conform BBC News.