Informația momentului despre pensii! Toți salariații trebuie să aleagă de acum

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a punctat și că acest lucru trebuie realizat începând din luna iulie, conform unui comunicat. Totodată, modificarea legislativă vizează conștientizarea salariaților aflați la primul loc de muncă, respectiv cei care au obligația legală de a-și alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piața muncii.

Tinerii care nu își aleg fondul de pensii la care să contribuie sunt repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice la unul dintre cele 7 fonduri de Pilon II.

7,7 milioane de români contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii

Potrivit sursei menționate, salariații care nu se află la primul loc de muncă nu trebuie să își aleagă fondul de pensii, ei fiind deja integrați în Pilonul II. În momentul de față, 7,7 milioane de români contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii.

„Obligația angajatorilor vizează informarea tuturor salariaților prevăzuți la Art. 30 din Legea 411/2004 care guvernează Pilonul II de pensii private: atât pe cei sub 35 de ani (aderare obligatorie la Pilonul II), cât și pe cei între 35-45 de ani (aderare opțională)”, este scris în comunicatul respectiv.

În acest context, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca de pe pagina de internet a asociației și o pot trimite tuturor salariaților, astfel încât să ajute angajații și facă această sarcină administrativă mai puțin complicată.

„Implicarea angajatorilor în procesul de informare a salariaților cu privire la Pilonul II va creste gradul de cunoaștere și interes, cu beneficii certe pentru toți salariații din România”, a transmis Radu Crăciun, președintele APAPR.