În prezent, pentru a ieși la pensie ai nevoie de o vechime în muncă de minim 15 ani și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Potrivit OUG 163/2020, românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023.

Pensia minimă reprezintă 40% din salariul minim brut şi acesta crește cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Senatorii au prelungit termenul

Senatorii au prelungit termenul inițial de 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, cu doi ani, până în 2023, în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă.

Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

Românii își pot cumpăra până la 6 ani vechime în muncă

Potrivit legislației, cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare„, se menționează în actul normativ.