Aeronava militară care îl transportă pe medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamț a decolat de la Baza 90 din Otopeni.

La bord este o echipă medicală care îi va supraveghea starea în permanență. Avionul va ateriza pe un aeroport militar din Bruxelles.

Condiții meteo nefavorabile pe traseu

Medicul a fost adus la Bucureşti în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și a fost pregătit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transportat, luni dimineață, la o unitate medicală din Belgia.

Ambulanța care îl transportă pe medicul rănit de la Spitalul Floreasca a ajuns la baza 90 de la Otopeni în jurul orei 6:30, unde pacientul urmează că fie urcat la bordul unei aeronave militare.

Zborul, care ar urma să dureze aproximativ 3 ore, ar putea fi îngreunat însă de condițiile meteo nefavorabile de pe traseu, scrie digi24.ro.

”S-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure”

”Avionul militar pus la dispoziţie de MApN a aterizat în Bucureşti cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca şi va fi pregătit pentru transferul către Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.

Putem, în cursul acestei dimineţi, după ora 7, să asigurăm transportul, tot cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN a medicului erou. Îi doresc sănătate, să aibă putere şi mă rog să reuşească să treacă de acest moment de cumpănă”, a declarat premierul Ludovic Orban, la încheierea reuniunii celulei de criză de la Ministerul Afacerilor Interne.

”În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul şi preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure (…) până la aeroportul din Iaşi, de acolo a fost deplasat până în Bucureşti cu avionul militar însoţit de o echipă SMURD care îi evaluează şi îi monitorizează starea de sănătate.

La spitalul Floreasca este o echipă pregătită (…) să-i facă evaluarea, să-l pregătească pentru deplasare.

”Nu a fost deloc uşor să obţinem acordul”

Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte, când vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul în care va fi internat.

Nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul militar din Belgia”, a mai spus premierul.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat că nu există alţi pacienţi răniţi în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.

”Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani”, a declarat Arafat la finalul şedinţei de urgenţă de la MAI.

Întrebat dacă mai există medici răniţi în incendiu, în afara celui care urmează să fie transferat în Belgia, Raed Arafat a răspuns că acela este singurul.

”Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înşel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafaţă mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiţii bune acolo unde sunt”, a precizat Raed Arafat.

Foto: INQUAM / George Călin