Este vorba despre Ramon Abbas, cunoscut de peste 2,5 milioane de urmăritori pe Instagram sub numele de Hushpuppi. FBI-ul îl consideră unul dintre cei mai mari escroci din lume, iar pentru loviturile pe care le-a dat, influecerul riscă 20 de ani de închisoare în SUA, după ce a pledat vinovat pentru spălare de bani.

Documentele autorităților au fost consultate de BBC, caer a dorit să afle cine este, de fapt, omul din spatele jafurilor cibernetice. În urma acestora, mai multe victime au rămas fără milioane de dolari online.

Astfel, potrivit sursei citate, la început, Abbas acționa din Nigeria ca un „Yahoo Boy”, adică un escroc sentimental pe internet, iar ulterior a ajuns „Maestrul Miliardar Gucci” ( Billionaire Gucci Master) care trăia în lux în Dubai, până să fie arestat, în cursul anului trecut.

Influencerul are 37 de ani, iar  viața sa online a început în Oworonshoki, o zonă săracă de coastă de lângă Lagos, capitala comercială a Nigeriei. Un localnic a declarat pentru BBC că îniante de a o lua pe acest drum, Abbas lucra împreună cu mama sa în piața Olojojo, iar tatăl lui era șofer de taxi.

Aceași sursă a mai declarat că după ce a crescut, Abbas a început să cheltuie foarte mulți bani, devenind generos cu toți cei din jurul său.  „Era generos. Obișnuia să cumpere bere pentru toți”, a spus localnicul.

De unde veneau banii influencerului 

Târziu, lumea a aflat că, de fapt, sursa bogăției sale misterioase era criminalitatea cibernetică. În ceea ce privește partea cu „Yahoo Boys”, aceste persoane sunt escroci sentimentali, care și-au luat numele după prima platformă gratuită de e-mail disponibilă în Nigeria. „Au venit cu ideea de a fura identități. Apoi, sub identitate falsă, au pus la cale escrocherii”, a declarat dr. Adedeji Oyenuga, expert în criminalitate cibernetică la Universitatea de Stat din Lagos.

Mai exact, odată ce era stabilită o relație cu identitate falsă, escrocii sentimentali începeau să ceară bani de la iubiții din online sub diferite pretexte. La fel ca și restul băieților implicați în aceste escrocherii, Abbas și-a diversificat activitățile, ajungând în Kuala Lumpur în 2014, apoi în Dubai, în 2017.

După ce s-a mutat, postările sale de pe Instagram, dar și fraudele pe care le făcea au ajuns la un niel fără precedent. Mai exact, în anul 2019, în februarie, influencerul a încercat să spele 13 milioane de euro furate de o bandă de hackeri nord-coreeni de la Malta Bank of Valletta.

Abigail Mamo, director executiv al departamentului întreprinderilor mici și mijlocii din Malta, declara la acel moment că jaful a generat un adevărat haos pe insulă. Sistemele de plată s-au blocat, iar coșurile de cumpărături au fost abandonate.

Ulterior însă, banca a transmis că a reușit să recupereze 10 milioane de euro, iar acest lucru nu a fost prea bun pentru Abbas.

„La naiba”, i-a transmis Abbas printr-un mesaj unui complice escroc, potrivit monitorizărilor făcute de FBI. Iar răspunsul acestuia arăta că următoarea lovitură era planificată: „Următorul pas este gata în câteva săptămâni; anunțăm când este gata. Păcat că s-au prins, erau niște bani buni”.

Următoarea escrocherie urma să aibă loc în mai 2019, atunci când Abbas a fost însărcinat cu deschiderea unui cont bancar în Mexic. El urma să primească 100 de milioane de lire sterline de la un club de fotbal din Premier League și 200 de milioane de lire sterline de la o firmă din Marea Britanie, însă niciuna dintre entități nu este menționată în actele judecătorești.

În ceea ce privește modul de operare al escrocheriilor, acestea urmau să fie efectuate prin Business Email Compromise (BEC). BEC funcționează prin interceptarea plăților prin e-mailuri false care par să provină de la o adresă care este aproape exact aceeași cu cea a furnizorului real, însă o singură literă sau cifră este diferită.

În mailul respectiv, escrocii s-au prezentat drept furnizori care așteaptă plata, spunând că au schimbat băncile, iar plata trebuie să fie făcută într-un alt cont. Astfel, funcționarul care face plata era păcălit să creadă că este o cerere legitimă din partea furnizorului și astfel, printr-un singur click, dispar sume imense de bani.

Lovitura pregătită de Abbas nu a ajuns însă la final, în contextul în care băncile britanice au refuzat să vireze bani într-un cont din Mexic. O serie de declarații în acest context le-a oferit și Jon Shilland, șeful departamentului de fraude de la Agenția Națională pentru Criminalitate din Marea Britanie, care susține că este dificil ca o rețea criminală să fie urmărită în mai multe multe jurisdicții.

Ultima lovitură

Avocatul Barney Almazar din Dubai este și el de aceași părere, în contextul în care el reprezintă în jur de 25 de persoane în Emiratele Arabe Unite care au căzut victime escrocheriilor desfășurate prin BEC de Hushpuppi.

„Nu putem spune cu certitudine că Hushpuppi se află în spatele lor. Însă s-a făcut legătura între ele și casa în care locuia acesta în Dubai”, a spus avocatul.

Înainte de a fi arestat în Dubai, Abbas lucra la ultima sa înșelătorie. Acesta a furat identitatea unui bancher din New York pentru a-și atrage victima, un om de afaceri din Qatar care dorea să împrumute 15 milioane de dolari pentru a construi o școală nouă.

Astfel, în perioada decembrie 2019-februarie 2020, Abbas și presupuși intermediari din Kenya, Nigeria și SUA au escrocat victima de mai mult de un milion de dolari, iar o parte din sumă a fost spălată prin achiziționarea unui ceas în valoare de 230.000 de dolari.

Problemele au apărut în banda de escroci, care nu a reușit să se înțeleagă. În acest context, un membru a amenințat că va dezvălui întreaga înșelătorie, pentru că era nemulțumit de banii pe care îi primea. Astfel, Abbas era hotărât să-i închidă gura.

Influencerul l-a contactat pe ofițerul de poliție nigerian Abba Kyari, spunându-i în mesaje că vrea să-l bage la închisoare pe nemulțumit pentru mult timp, iar ulterior Kyari l-ar fi arestat pe respectivul sub un motiv fals. În acest context, în prezent și ofițerul este căutat de autoritățile din SUA pentru fraudă, spălare de bani și furt de identitate.

În total, documentele care au fost consultate de BBC arată că Abbas și-ar fi escrocat victimele aproape 24 de milioane de dolari în total. Dar unii cred că valoarea reală este mult mai mare. Totodată, înainte cu opt luni să fie arestat, pe Instagram, influencerul renunțase la numele „Billionaire Gucci Master” și se dădea drept dezvoltator imobiliar.

„Am văzut părinți care și-au îndemnat copiii să învețe cum să devină băieți Yahoo”, spune Adedeji Oyenuga, expert în criminalitatea informatică la Universitatea de Stat din Lagos.

Deși în luna aprilie, Abbas a pledat vinovat pentru spălare de bani, conturile de pe rețelele sociale ale lui Hushpuppi au rămas live și au atras în continuare adepți. În acest context, BBC a contactat Instagram și a întrebat de ce contul lui era încă activ. Platforma a transmis pentru BBC că a efectuat o anchetă internă și a decis să închidă contul ulterior. Aceași decizie a fost luată și de Snapchat.

Adedeji Oyenuga, expertul în criminalitate este de părere că influența lui Hushpuppi persistă, acesta fiind considerat un model de urmat: „Suntem o țară în care mulți tineri nu au perspective. Iar ei îl văd ca pe tânăr care a reușit”, a spus el.