Avertisment pentru cei care pleacă în vacanță. Unele dintre cele mai vizitate orașe din lume, Paris, Roma sau Madrid, sunt cunoscute drept locuri în care escrocii recurg la tot felul de metode.
Avertisment pentru cei care pleacă în vacanță
Există escroci în toate capitalele Europei, toți căutând să profite de curiozitatea și bunătatea turiștilor. Atenția sporită și prudența ar trebui să vă protejeze de șmecheriile escrocilor, dar cel mai bine ar fi să cunoașteți unele dintre cele mai comune metode ale acestora.
Acest site trece în revistă cele frecvente escrocherii actuale, astfel încât să fiți pregătiți din timp pentru ce e mai rău.
Wi-Fi ”gratuit”
Nu vă conectați niciodată la o rețea Wi-Fi deschisă și gratuită, care nu necesită parolă. Escrocii așteaptă ca victimele să se conecteze la „Wi-Fi-ul gratuit” pentru a vă putea fura toate informațiile de pe dispozitiv. Acestea pot fi în piețele deschise ale orașului sau în timp ce stați într-un restaurant.
Conectați-vă la rețele care aparțin unui local și întrebați chelnerul sau recepția despre numele corect al conexiunii Wi-Fi. Dacă localul are o conexiune Wi-Fi deschisă, vă vor anunța.
Așadar, nu vă conectați la rețele Wi-Fi deschise în zonele publice!
Nu picați în capcana cerșetorilor
Din păcate, Europa se confruntă cu grupuri organizate de cerșetori, mulți dintre ei având origini rome, alții fiind din Orientul Mijlociu. Nu există nicio modalitate de a ști cine are cu adevărat nevoie și cine aparține acestei rețele de escroci. Aceste grupuri pot fi conectate și la alte organizații criminale.
Dar majoritatea orașelor au un sistem implementat, datorită ONG-urilor și altor grupuri, care au grijă de oamenii de pe străzi. Unele orașe din Europa, cum ar fi Luxemburg, au interzis complet cerșetoria. Dacă doriți să îi ajutați pe cei aflați în nevoie, treceți printr-un canal oficial.
Escrocii care cerșesc pot fi zăriți în zonele comerciale aglomerate, pe pasajele înguste de pe poduri etc. Mulți îngenunchează și întind o pălărie pentru bani.
Înșelătoria cu „brățara prieteniei”
Fiind una dintre cele mai frecvente înșelătorii din Europa, este important fiți atenți la escrocheria ”brățării prieteniei” atunci când vizitați un reper turistic. Totul începe cu cineva care se apropie de tine, cu un zâmbet prietenos și o ”brățară a prieteniei”, pe care o oferă mai întâi gratuit. În absența unui „nu mulțumesc” categoric, individul îți agață rapid o brățară la încheietura mâinii și cer în schimb o taxă. Deși încercați să scăpați de ea, nu veți reuși, iar individul vă va pistona că trebuie să plătiți acea taxă.
Escrocii pot face acest lucru și cu alte obiecte mici, cum ar fi trandafiri sau suveniruri, și pot încerca să-ți fure alte obiecte de valoare în timp ce ești distras.
Atenție la înșelătoria cu inelul căzut și jacheta de piele
Un alt scenariu al inelului care vă cade, din senin, la picioare. Înainte să poți face ceva, lângî tine apare un străin, îl ridică și te întreabă. dacă îți aparține. După ce negi, străinul inspectează inelul, aplecându-se pentru a-ți arăta un semn care dovedește că e marcat, deci e de aur. Cu capcana întinsă, escrocul încerca să ți-l „ofere”, cerându-ți o sumă de bani. Dacă pici în capcană, vei constata că inelul e tinichea curată.
Un alt secenariu este cunoscut sub numele de ”escrocheria jachetei de piele”. Un agent de vânzări bine îmbrăcat apare într-o mașină și cere indicații. Sunt prietenoși, amabili și recunoscători pentru ajutorul tău. Atât de recunoscători, încât îți oferă o geacă de piele „de designer”.
Apoi escrocul susține că nu poate folosi cardul de credit și va cere bani cash pentru benzină. Dacă te lași prostit, vei constata că ai dat bani pe o jachetă de vinil ieftină.
Organizații caritabile false și copii ai străzii
Asigurați-vă că aveți grijă de escrocheria cu oganizațiile de caritate. Cineva te va aborda cu un clipboard, spunând că are în familie pe cineva cu o boală incurabilă, desigur pentru a stârni empatie. Va cere donații și ar putea chiar să aibă un complice în apropiere care să te buzunărească, în timp ce tu stai la discuții cu el.
La Roma, Florența, Milano și în alte orașe italiene, bandele de copii se plimbă pe străzi în căutarea unor ținte ușoare. Când găsesc o astfel de țintă, copiii încep să-și facă treaba. Unul va distrage atenția turistului, în timp ce ceilalți caută cu îndemânare bani și obiecte de valoare în geanta turistului neatent.