Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară de 2,58% în iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,38% în iunie la 7,14%, ca urmare a majorării TVA la 24%, cele mai semnificative scumpiri fiind înregistrate la ţigări, fructe şi legume şi transportul prin CFR, reiese din datele INS.

Pe componente, creşterea preţurilor din iulie a fost determinată în mare parte de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% faţă de luna precedentă, şi servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.

Pe segmentul mărfuri nealimentare, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la ţigări, de 9,47%, şi energie electrică şi gaze, de 4,2%. O creştere de peste 2% a mai fost operată la combustibili, în timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorările de preţuri s-au situat între 0,37% şi 2%.

Fructele s-au scumpit cu 6,6%

La categoria alimente, cea mai mare creştere de preţ, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe. De asemenea, creşteri mai mari de preţuri s-au înregistrat la ulei, slănină şi grăsimi, de 3,29%, pâine şi produse de franzelărie, de 2,5%, şi băuturi alcoolice, de 2,44%. Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorări de preţuri de până în 2%, la ouă şi legume înregistrându-se chiar ieftiniri.

Pe segmentul servicii, transportul prin CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apă, canal şi salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, şi telefonie, cu creşteri de 4,75%. Pentru restul serviciilor, creşterea tarifelor s-a menţinut sub 2%.

SURSA: Mediafax