Moody’s a studiat 37 de companii petroliere și gaze din Canada și SUA, concluzionând că, deși industria petrolieră și-a redus dramadic costurile de producție în ultimii trei ani iar în prezent este în mijlocul înregistrării unei situații financiare mai bune, există totuși o mică „cameră” pentru mai multe progrese.

„După îmbunătățirea structurii de costuri în 2015 și 2016, companiile nord-americane de explorare și producție (E&P) vor demonstra o eficiență semnificativă a capitalului în măsura în care prețul petrolului din West Texas Intermediate (WTI) depășește 50 de dolari pe baril și prețul gazului natural Henry Hub este de cel puțin 3.00 de dolari pe MMBtu„, a spus Moody’s. Cu alte cuvinte, WTI va trebui să crească în continuare dacă industria își va îmbunătății poziția financiară.

Raportul este o altă dovadă care sugerează că industria de șisturi din S.U.A se află într-o situație mult mai delicată decât crede. Șisturile din S.U.A au fost prezentate ca fiind agile, slabe și rapide, pentru a răspunde la schimbările de preț ale petrolului. Ia în timp ce acest lucru este adevărat, profiturile rămân evazive, în ciuda creșterii producției.

Într-un raport separat care se axează pe companiile mari de petrol, Moody’s a ajuns la concluzia că îmbunătățirea poziției financiare a industriei petroliere din ultimul an este pe cale să încetinească. Toate reducerile ale prețurilor și creșterea eficienței au fost deja „realizate”. Moody’s și-a redus perspectivele pentru aceste mari companii petroliere în anul 2018, de la “pozitiv” la “pur și simplu” stabil.