Liderul nord-coreean Kim Jong-un a denunțat un „accident grav”, nespecificat, legat de pandemia COVID-19, care ar putea pune în pericol securitatea țării și a cetățenilor. Potrivit rapoartelor KCNA, comandantul suprem, care a prezidat marți ședința Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, a demis din posturi câțiva înalți oficiali.

„Accident grav care creează o criză uriașă pentru securitatea națiunii”

Pe motiv că „au neglijat deciziile importante ale partidului, cauzând un accident grav care creează o criză uriașă pentru securitatea națiunii și a poporului acesteia”. Până acum, Phenianul a susținut absența cazurilor de coronavirus, relatează Rai News.

KCNA nu a detaliat natura incidentului grav, care vine după luni de anunțuri în care Coreea de Nord a afirmat că este liberă de coronavirus, după ce a decis, la începutul anului 2020, închiderea de facto a frontierelor cu China și Rusia și alte măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului.

Cu toate acestea, în iulie anul trecut, Phenianul a raportat că o persoană care a dezertat în Coreea de Sud în urmă cu câțiva ani, s-a întors „ilegal” în orașul de frontieră nord-coreean Kaesong fiind, potrivit KCNA, „suspectată că ar fi fost infectată cu virusul”.

Raportările primite de OMS din Coreea de Nord sunt lacunare

În plus, la sfârșitul anului 2020, Coreea de Nord a instituit un lockdown în Hyesan, oraș aflat la granița cu China, și Nampo, care are cel mai mare port din țară de pe coasta de vest, interzicând persoanelor din alte orașe să intre în Capitală.

Potrivit celor mai recente actualizări ale OMS, Phenianul nu a mai raportat infecții, după ce a testat alte 735 de persoane, totalul cazurilor fiind de 31.083.

Potrivit unui raport publicat vineri de agenția ONU la Geneva, ultimele teste efectuate în perioada 11-17 iunie includ 149 de persoane cu gripă și boli similare, sau „infecții respiratorii acute acute”. În privința persoanele aflate în carantină sau eliberate în țară, nu a fost furnizată nicio informație, deoarece Coreea de Nord nu a mai împărtășit din decembrie acest tip de date cu OMS.