Forțele Aeriene Române infomează că în timpul unor antrenamente cu trageri de luptă efectuate marți, o aeronavă F-16 a fost implicată într-un incident de zbor. Sursa citată precizează că evenimentul a fost raportat de către pilot, care, nu a avut viața în pericol și nici integritatea aparatului de zbor nu a avut de suferit.

Mai exact, este vorba despre pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a Forțelor Aeriene Române, care a raportat un incident de zbor survenit în timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi.

Potrivit sursei citate, odată cu lansarea unei bombe de antrenament, un rezervor extern de combustibil s-a desprins de pe avion. Totodată, mai multe piese ale aeronavei au căzut și ele în timpul zborului.

Un avion a pierdut rezervorul de combustibil în zbor

„Menţionăm faptul că incidentul nu a pus în pericol viaţa pilotului sau a altor persoane, și nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăţi şi bunuri de la sol. Din primele informații raportate de pilot, în momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon”, transmit Forțele Aeriene Române.

Sursa citată mai precizează că, așa cum prevăd procedurile, pilotul a anunțat imediat situația de urgență, aterizând la scurt timp pe aerodromul de bază. În prezent, sunt analizate toate cauzele care ar fi putut duce la producerea incidentului.

„Conform procedurilor standard în aceste situații, pilotul aeronavei a raportat situaţia de urgenţă și a aterizat în siguranţă pe aerodromul de bază. O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii evenimentului”, mai precizează sursa citată.