Compania Națională de Transporturi Aeriene TAROM a anunțat vineri intenția de a vinde 14 aeronave din flota companiei. Anunțul vine după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța la sfârșitul lunii martie că este în plan înlocuirea și uniformizarea flotei companiei, ca parte din planul de restructurare.

„Există o comandă făcută de acum doi ani de cinci Boeing-uri 737 Max, iar pe acest plan care eficientizează partea de costuri prin reducere de personal, ştiţi că TAROM avea o dimensiune ca număr de personal cam dublă faţă de o companie de mărime similară şi deja au plecat voluntar cam 300 – 400 de oameni şi sunt în evaluări finale ceilalţi, prin reducerea direcţiei tehnice, acolo era un centru mare de cost, şi externalizarea acestor servicii”, a declarat ministrul Transporturilor.

Lista celor 14 avioane puse în vânzare de TAROM

De asemenea, TAROM ar putea reveni pe profit, conform planului de restructurare, în anii 2024 – 2025, a mai anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Implementarea planului de restructurare estimată la șase luni

„TAROM a primit ajutor de salvare anul trecut, acel ajutor fie ar trebui returnat, dar nu are de unde să returneze şi ar însemna falimentul companiei, fie transformat într-un ajutor de restructurare. Se lucrează intens la un plan de restructurare în scris, dar şi în faptă. Planul implică uniformizarea flotei, ar rămâne cu o flotă un pic mai mică, cam trei sferturi din dimensiunea actuală, şi reducerea personalului, care a început”, a mai spus Drulă.

Amintim că Tarom a iniţiat în luna februarie proiectul de restructurare a personalului, durata estimată pentru implementarea măsurii fiind de şase luni, iar reducerea medie anuală a costurilor de personal este estimată la aproximativ 8 milioane de euro. Alte măsuri pe termen mediu din planul de restructurare a companiei vizează optimizarea flotei de aeronave, optimizarea comercială şi optimizarea costurilor.

La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susţinea într-o conferinţă de presă că, în 2020, pierderile companiei TAROM s-au ridicat la valoarea de 431 de milioane de lei.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin