Blinken a spus că speră ca Rusia să urmeze o cale diplomatică şi paşnică la întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legată de Ucraina, potrivit Reuters.

„Ştim că există planuri de întărire a forţei ruse respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acţiona mai agresiv împotriva Ucrainei”, a spus Blinken în faţa unor diplomaţi, la ambasada americană de la Kiev.

Avertismentul său vine după ce administraţia de la Washington a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare, potrivit Reuters.

SUA au anunţat în decembrie acordarea acestei sume de ajutor suplimentar pentru Ucraina, în scop defensiv.

Tensiuni la granița cu Ucraina

„Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi vom continua să acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în vizita la Kiev.

Blinken a ajuns în Ucraina în contextul îngrijorărilor Kievului şi ale unor aliaţi occidentali cu privire la prezenţa a mii de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera ucraineană.

Moscova neagă că are o asemenea intenţie, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est, solicitând totodată retragerea forțelor existente în Europa de Est.

Antony Blinken va avea miercuri la Kiev întrevederi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul afacerilor externe Dmitro Kuleba.

Rusia se pregătește total de război!?

Situația de la granița cu Rusia este cât se poate de tensionată. Mai puțin de jumătate dintre ucraineni cred că va fi război. Aceasta este informația furnizată de Illia Ponomarenko, jurnalist specializat pe securitate şi apărare națională al publicației Kyiv Independent.

El a comentat la News Hour with CNN despre ceea ce se petrece între Rusia și Ucraina dar mai ales care sunt semnalele cele mai clare transmise de Vladimir Putin. În plus, jurnalistul a oferit detalii și despre percepția ucrainenilor asupra unei potențiale invazii rusești.

Illia Ponomarenko a arătat că sunt informații care vin din surse deschise despre mișcări de trupe din centrul Rusiei sau estul îndepărtat. În opinia sa, situația se complică pentru că vrea Kremlinul să o complice, să o extindă și să o escaladeze.

„Sunt peste 100 de mii de soldați. În ceea ce privește vehiculele, avioanele, este greu de spus, pentru că le vedem tot timpul şi (…) sunt informații care vin din surse deschise despre mișcări de trupe din centrul Rusiei sau estul îndepărtat, iar rușii îşi mută trupele în număr mare către Europa de est.

E sigur să spun că Rusia şi-a concentrat la graniță 25 de batalioane tactice. Situația se complică pentru că vrea Kremlinul să o complice, să o extindă și să o escaladeze. Constant alimentează asta cu amenințări de război.

Din păcate, nu vedem șansa unui final liniștit. Devine din ce în ce mai lung, mai complicat”, a arătat acesta, potrivit antena3.ro.