Situația de la granița cu Rusia este cât se poate de tensionată. Mai puțin de jumătate dintre ucraineni cred că va fi război. Aceasta este informația furnizată de Illia Ponomarenko, jurnalist specializat pe securitate şi apărare națională al publicației Kyiv Independent.

El a comentat la News Hour with CNN despre ceea ce se petrece între Rusia și Ucraina dar mai ales care sunt semnalele cele mai clare transmise de Vladimir Putin. În plus, jurnalistul a oferit detalii și despre percepția ucrainenilor asupra unei potențiale invazii rusești.

Illia Ponomarenko a arătat că sunt informații care vin din surse deschise despre mișcări de trupe din centrul Rusiei sau estul îndepărtat. În opinia sa, situația se complică pentru că vrea Kremlinul să o complice, să o extindă și să o escaladeze.

Situația se complică pentru că vrea Kremlinul să o complice

“Sunt peste 100 de mii de soldați. În ceea ce privește vehiculele, avioanele, este greu de spus, pentru că le vedem tot timpul şi (…) sunt informații care vin din surse deschise despre mișcări de trupe din centrul Rusiei sau estul îndepărtat, iar rușii îşi mută trupele în număr mare către Europa de est.

E sigur să spun că Rusia şi-a concentrat la graniță 25 de batalioane tactice. Situația se complică pentru că vrea Kremlinul să o complice, să o extindă și să o escaladeze. Constant alimentează asta cu amenințări de război.

Din păcate, nu vedem șansa unui final liniștit. Devine din ce în ce mai lung, mai complicat”, a arătat acesta, potrivit antena3.ro.

Jurnalist ucrainean: Avem aceasta situație nouă şi nimeni nu renunță

Potrivit jurnalistului ucrainean, faptul că de această dată, nimeni nu cedează, nu e un semn bun. El a spus că este o intensificare permanentă și nimeni nu cedează.

“Nu e un semn bun, pentru că data trecută, în aprilie (2021) am mai avut o situație similară, cu multe trupe rusești la graniță, dar s-a liniștit după 3 săptămâni. Au decis sa facă un pas înapoi. Acum avem aceasta situație nouă, din noiembrie şi nimeni nu renunță. E o intensificare permanentă și nimeni nu cedează.

Britanicii ne-au trimis aceste sisteme defensive care, într-adevăr sunt mai puțin sofisticate decât cele din SUA, dar avem nevoie de ele şi pot fi de ajutor dacă rușii intră în țară în număr mare”, a mai spus el.

Mai puțin de jumătate din ucraineni cred că acest război e real

În ceea ce privește percepția cetățenilor din Ucraina, Illia Ponomarenko a susținut că mai puțin de jumătate dintre ucraineni cred că va fi război.

“S-a făcut recent un sondaj care a arătat că mai puțin de jumătate din ucraineni cred că acest război e real, că vom avea un război. Oamenii sunt mai îngrijorați de situația economică şi facturile care au crescut. Evident, e o știre mare în Ucraina, dar nu cauzează panică în stradă, așa cum își imaginează unii”, a spus jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko la News Hour with CNN.