Rata şomajului nu poate depăşi 10 la sută în acest an, deşi va continua să crească până în luna aprilie, păstrarea ritmului de creştere a numărului de şomeri putând însemna o rată de 8,8 – 8,9 la sută, a declarat, vineri, fostul secretar general de la ANOFM Eugen Preda.

Potrivit fostului secretar general de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în ciuda disponibilizărilor anunţate până acum, rata şomajului nu ar trebui să depăşească 10 la sută.

„Nu cred că va depăşi 10 la sută. Ne aşteptăm să crească până prin martie şi, dacă va creşte ca până acum, în martie s-ar putea ajunge la 8,8 – 8,9 la sută. Din luna aprilie, când se relansează agricultura şi activităţile din construcţie, fie va stagna, fie va începe să scadă. Din trimestrul doi cred că va începe revigorarea pieţei muncii. Sunt ramuri la care nu poţi să renunţi”, a declarat Eugen Preda.

El a mai spus că dacă nu va înceta din aprilie, creşterea ratei şomajului oricum va fi mai mică.

În opinia lui Preda, nu rata şomajului ar trebui să îngrijoreze, ci dispersia acesteia, precizând că ar trebui intervenit mai ales în judeţele în care rata şomajului este foarte mare.

7,3% rata şomajului la sfârşitul lui 2010

Fostul secretar general de la ANOFM cosideră că estimarea făcută de ministrul Muncii, Mihai Şeitan, privind scăderea ratei şomajului la circa 7,3 la sută, spre sfârşitul anului 2010, este corectă.

„La sfârşitul anului ar trebui să avem de-a face cu o revenire a ratei. Cred că dacă FMI va fi iar prezent şi va da garanţie de credibilitate, şi dacă interesul investitorilor străini va fi resuscitat, lucrurile se vor redresa”, a mai spus Preda.

Statul ar trebui să ştie mai multe despre românii şomeri

Întrebat care ar trebui să fie măsurile luate în această perioadă, fostul secretar general de la ANOFM a precizat că ar trebui ca mai întâi să se stabilească cine sunt şomerii, ce profesii au avut şi ce studii.

„E în sarcina fiecărei agenţii judeţene să analizeze ce se întâmplă pe piaţa muncii locale şi în funcţie de asta să se gândească un program de reabilitare a micilor întreprinzători, să fie ajutaţi cei care sunt în dificultate şi eventual să se dezvolte formarea profesională”, a mai spus Preda.

Rata şomajului în luna decembrie 2009 a ajuns la 7,8% faţă de 7,5%, cât a fost în luna anterioară, numărul total al şomerilor fiind de 709.383.

Din numărul total de şomeri, 435.497 sunt indemnizaţi şi 273.886 neindemnizaţi. Potrivit ANOFM, cei mai mulţi şomeri provin din mediul privat (578.280).

SURSA:Mediafax