Fostul președinte american, Donald Trump, mai primește o lovitură, chiar din partea unor foști oficiali republicani. Aceștia discută despre formarea unui al treilea partid anti-Trump. Astfel,  zeci de foşti oficiali republicani, care consideră că partidul nu este dispus să i se opună fostului preşedinte Donald Trump şi încercărilor sale de subminare a democraţiei americane, poartă discuţii pentru a forma un nou partid de centru-dreapta, relatează Reuters.

La prima parte a discuţiilor iau parte foşti aleşi republicani, foşti oficiali din administraţiile republicane conduse de Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush şi Donald Trump, foşti ambasadori republicani şi strategi republicani.

Un nou partid anti-Trump

Peste 120 dintre ei au avut o întâlnire pe Zoom pentru a discuta despre noua formaţiune care s-ar desprinde din Partidul Republican şi care s-ar baza pe o platformă de “conservatorism principal”, care să includă respectarea Constituţiei şi a statului de drept, idei despre care cei implicaţi spun că au fost încălcate de Trump.

Se pare că planul ar fi de a avea candidaţi la unele scrutine, dar şi de a susţine alţi candidaţi de centru-dreapta, fie ei republicani, independenţi sau democraţi.

Evan McMullin,  fost director de politici pentru Conferinţa Republicană din Camera Reprezentanţilor şi candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2016, a declarat că a fost unul dintre organizatorii discuţiei de pe Zoom cu foşti oficiali îngrijoraţi de controlul lui Trump asupra republicanilor şi de direcţia naţionalistă în care a luat-o partidul.

Discuţiile evidenţiază disputele din rândul conservatorilor în legătură cu afirmaţiile nedovedite ale lui Trump privind fraudarea alegerilor şi asaltul asupra Capitoliului, soldat cu victime. Majoritatea republicanilor îi rămân fideli fostului preşedinte, dar alţii vor o nouă direcţie pentru partid.

Întrebat despre discuţiile în legătură cu un al treilea partid, Jason Miller, un purtător de cuvânt al lui Trump, a declarat: “Aceşti pierzători au părăsit Partidul Republican atunci când au votat pentru Joe Biden”.