În timp ce Joe Biden îi cere armistițiu cu arabii, Netanyahu amenință cu distrugerea Hamas. Guvernul de la Tel Aviv nu pare a lua în serios, cel puțin deocamdată, încercările de presiune de la Washington.

Casa Albă a anunțat că Jos Biden l-a sunat pe Benjamin Netanyahu pentru a-i cere să găsească o cale spre instaurarea unui armistițiu cu arabii.

În timp ce Joe Biden îi cere armistițiu cu arabii, Netanyahu întețește bombardamentele

Un înalt oficial al Hamas a declarat miercuri că se aşteaptă ca Israelul şi militanţii din Gaza să ajungă la o încetare a focului “într-o zi sau două”, armistiţiu care să pună capăt celor deja zece zile de violenţă transfrontalieră.

“Cred că eforturile în curs privind încetarea focului vor avea succes”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial al Hamas, într-un interviu acordat televiziunii libaneze al-Mayadeen.

Cu toate acestea, a 10-a zi de conflict în Fâşia Gaza a continuat în aceeaşi notă, cu cele două tabere care se bombardează reciproc, mărind bilanțul victimelor, care consemnează deja sute de persoane.

Între timp, preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat miercuri pe premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu la o ”dezescaladare semnificativă”, după zece zile de confruntări armate sângeroase între israelieni şi palestinieni.

Este cea mai puternică presiune a Statelor Unite asupra aliatului lor israelian de la începutul violenţelor, la 10 mai, potrivit AFP.

”Fie le vii de hac, fie îi descurajezi”

Biden i-a cerut lui Netanyahu, într-o convorbire la telefon, să avanseze pe ”calea către un armistiţiu”, anunţă Casa Albă.

De cealaltă parte, însă, premierul israelian a afirmat că nu exclude necesitatea de a ”pune capăt” mişcării palestiniene Hamas, la putere în Fâşia Gaza, dacă opţiunea “descurajării” va eşua, după mai mult de o săptămână de tiruri sângeroase reciproce,

”Există doar două posibilităţi de a-i înfrunta: fie le vii de hac – iar asta este în continuare o posibilitate -, fie îi descurajezi, iar în prezent suntem angajaţi într-o disuasiune fermă”, le-a spus Netanyahu unor ambasadori la Tel Aviv.

”Trebuie să spun că nu îndepărtăm nicio opţiune”, a adăugat el.

Armata israeliană a anunţat miercuri că efectuează tiruri de artilerie inclusiv către sudul Libanului, după lansarea a patru rachete de pe teritoriul libanez către teritoriul israelian.

”Patru rachete au fost trase din Liban către teritoriul israelian. Scutul antirachetă Iron Dome a interceptat una, iar alte trei probabil au căzut pe terenuri goale”, a anunţat Tsahalul (armata israeliană).

”Ca represalii, artileria noastră a vizat ţinte pe teritoriul libanez”, mai anunţă armata israleiană.

Concomitent, Israel a continuat să lanseze rachete în Fâșia Gaza, în locuri unde suspectează prezenţa Hamas.