O mult așteptată întrevedere între Mike Pompeo și omologul său sud-coreean Kang Kyung-wha, la 7 octombrie 2020, a fost anulată după ce Donald Trump s-a infectat cu COVID-19. Cel mai important subiect ce urma să fie dezbătut era, desigur, alianța Quad, formată din SUA, India, Japonia și Australia. O grupare pe care Beijungul o vede îndreptată împotriva sa, conform nationalinterest.org.

În ultimii ani au apărut discuții despre transformarea Quad într-un adevărat „NATO asiatic” poziționat să promoveze un „Indo-Pacific liber și deschis” împotriva ascensiunii Chinei. O astfel de dezvoltare ar fi în contradicție cu stilul tradițional al alianțelor americane din Indo-Pacific.

Conștient de faptul că Pompeo va ridica problema participării Coreei de Sud într-un format „Quad-plus”, Kang a respins ideea aderării țării sale la ea. Justificarea sa a fost că Seulul nu are niciun interes să participe la o alianță structurală condusă de SUA în regiune.

Chiar și în cazul puțin probabil ca sud-coreenii să adere la Quad, o astfel de alianță se poate dovedi a fi în detrimentul politicii SUA față de Coreea de Nord. Iar presiunile asupra Coreei de Sud să adere la Quad ar putea pune în dificultate reconcilierea inter-coreeană, astfel încât Beijingul să fie mai interesat să susțină o peninsulă coreeană divizată, consolidând Coreea de Nord ca stat tampon.

Discursul politic al sud-coreenilor a mers crescendo, demonstrând poziția sa dublă: adică și de partea SUA în privința securității, dar și conectat ferm la sfera economică chineză. Seulul a avut constant o strategie de evitare a conflictelor cu China, prin limitarea participării sale la „Indo-Pacificul liber și deschis” al Washingtonului, alianța Quad fiind o parte integrantă a politicii SUA.

În prezent, China poate fi dispusă să accepte unificarea coreeană sub un guvern sud-coreean care nu e pe deplin aliniat cu America, pentru a dovedi că Beijingul nu e indisolubil legat de existența Coreei de Nord ca stat independent. În timp ce alianța de securitate Coreea de Sud-SU are ca prim scop descurajarea Coreei de Nord, absorbirea jumătății de sud a Peninsulei Coreene într-o alianță clară anti-China ar îngreuna poziția Beijingului privind unificarea pașnică a Coreei.

Poziția oficială a SUA este aceea că sprijină unificarea pașnică a Coreei în așa fel încât poporul coreean să fie ultimul factor decisiv al destinului său. Adoptând măsuri care pot inhiba unificarea pașnică, Washingtonul își poate pierde și mai mult din încrederea pe care guvernul de la Seul i-a acordat-o.

Prin urmare, Washingtonul ar trebui să renunțe să mai pistoneze Seulul pentru a se alătura Quad ca membru cu drepturi depline, valorificând, în schimb, interesele sale comune cu această țară. O potențială aderare a Coreei de Sud la Quad va complica legăturile dintre China și Coreea de Sud și va consolida Peninsula Coreeană drept câmp de luptă geopolitic clar între China și SUA.