Emiratele Arabe Unite au anunțat punerea în funcțiune a primei lor centrale nucleare, care este şi prima din lumea arabă. Fabrica este situată în Barakah, în apropierea orașului Braka, pe coasta Golfului Persic, la 300 de kilometri de Abu Dhabi. „Emiratele au reușit cu succes să pornească primul reactor al uzinei de la Barakha, prima din lumea arabă”, a scris pe Twitter primul ministru Mohammed bin Rashid al Maktoum.

În opinia lui Hamad Alkaabi, reprezentantul Emiratelor Arabe Unite la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, centrala nucleară „reprezintă un punct de reper pe calea către furnizarea de energie curată națiunii”.

Întârzieri mari

Proiectul trebuia să înceapă în 2017, dar a suferit mai multe întârzieri. În februarie a primit undă verde primul dintre cele patru reactoare de la centrala Barakah. Compania Nawah Energy, care administrează uzina, a explicat că, după o serie de teste, vor începe și operațiunile comerciale.

Centrala nucleară este prima din lumea arabă: Arabia Saudită, principalul exportator mondial de petrol, a declarat că intenționează să construiască până la 16 reactoare nucleare, dar nu a început încă niciun proiect, notează ANSA.