La începuturile sale, ginul era o băutură neutră, ca și votca, cu o aromă mai mult sau mai puțin discretă de ienupăr. Ginul englezesc sec, pe care îl găsești în orice magazin, a rămas neschimbat până astăzi. Însă ginul poate avea o paletă de arome extrem de complexă, în funcție de numărul de ierburi infuzate în el, și poate fi ușor de mixat cu aproape orice. Iar în ultimii ani a căpătat noi rude de gradul întâi: ginurile artizanale, extrem de elaborate și cu prețuri de băuturi cu vechime mare. Barurile sunt înțesate de ginuri noi, cu sticle seducătoare și proveniențe de-a dreptul neobișnuite. Poți bea un Hendricks scoțian, cu arome fine de castraveți și trandafiri sau un Citadelle franțuzesc, născut chiar în inima regiunii Cognac. Te poți delecta cu aromele mediteraneene de busuioc și măslin ale unui Gin Mare din Spania, un Aviation american cu note distincte de cardamon și lavandă sau cu un Monkey 47, produs din 47 de ierburi culese tocmai din Munții Pădurea Neagră.

Cocktailul perfect pentru vară

În Anglia, Franța, dar mai ales în Spania, popularitate ginului, dar și nou descoperita sa diversitate au dus la apariția așa ziselor “gin baruri”, populare mai ales în sezonul cald. Ginul a devenit prin urmare o băutură la modă, iar ginul tonic rețeta cea mai uzuală în care poți savura toate aceste arome noi. Au apărut și noi reguli despre modul în care trebuie să prepari un gin tonic pentru a te putea bucura din plin de experiență. De pildă barmanii recomandă să folosești un pahar de vin mare și pântecos, cum folosești  de pildă la Aperol Spritz, și nu un pahar tip sondă cum se obișnuia până acum. În felul acesta poți folosi mai multă gheață și băutura are mai mult spațiu să-și deschidă aromele. În plus, dacă vei ține paharul de picior și vei folosi cuburi mari, gheața se va topi mai greu și băutura nu se va dilua atât de ușor. Apa tonică este de asemenea foarte importantă. O apă prea acidulată, prea dulce sau prea amară va concura în gust aromele ginului. Iar proporțiile nu trebuie sa depășească 50 de ml în cazul ginului și 300 de ml în cazul apei. În fine, ginul poate fi asezonat cu coajă de lămâie (există barmani care sunt de părere că pulpa de lâmâie distruge gustul ginului), felii de castravete, boabe de ienupăr sau frunze de mentă.

3 ginuri pe care nu trebuie să le ratați

Hendricks – Producătorii lui se mândresc cu faptul că această băutură este făcută și astăzi cu vechea tehnologie. Are un gust cu totul special, cu o aromă foarte puternică de ienupăr și note de coriandru, castravete, coajă de lămâie și patale de trandafiri. Este nominalizat frecvent în top 3 cele bune ginuri din lume de către specialiști

Gin Mare Mediterranean – Un gin cu un buchet de arome destul neobișnuit. Rețeta lui conține, pe lângâ ienupăr, patru ingrediente de bază: busuioc, cimbru, rozmarin și măsline Arbequina. Evident această specie de măsline constituie nota discordantă și aroma care face diferența în ginul Mare

Monkey 47 – Unul dintre cele mai apreciate ginuri ale momentului. Câștigător a numeroase medalii internaționale în ultimii ani, acect gin nemțesc este obținut dintr-un amestec de 47 de ierburi, toate culese din munții Pădurea Neagră. Merită săvurat într-un tonic bine răcit, fără prea multe alte ingrediente