Imbatabilul Viktor Orbán. Premierul ungar nu are în față o lună de miere

Alegătorii au putut vota pe oricine ar fi dorit, dar terenul era astfel conceput încât să fie în favoarea actualului guvern, inclusiv prin niște reglementări ale campaniei electorale în favoarea partidului Fidesz, printr-o presă părtinitoare și printr-un fel de perdea de ceață între partidul de guvernământ și stat.

În parte, victoria premierului ungar s-a datorat felului în care el și-a apărat legitimitatea din punct de vedere economic pe parcursul unei crize a costurilor nivelului de trai și prin lansarea unor ajutoare din partea guvernului. El și-a consolidat poziția, de altfel deja solidă, în Ungaria rurală. Partidul a câștigat războiul declarațiilor legate de războiul din Ucraina, autoproclamându-se drept un garant al păcii și securității și acuzându-l totodată pe contracandidatul său, Peter Marki-Zay, și opoziția unită împotriva sa, că ar implica Ungaria într-un război.

Principalul aspect al politicilor publice ale lui Orbán și al canalelor sale de comunicare este conceptul protecției – un angajament menit să oprească schimbările demografice, altminteri rapide, din țară, și să provoace chiar și o transformare de ordin cultural și economic. În ultimul deceniu, el a luptat, printre altele, împotriva migrației, împotriva instituțiilor din Uniunea Europeană, împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros, împotriva organizațiilor neguvernamentale, împotriva liberalilor occidentali, împotriva FMI, împotriva majorării facturilor pentru diverse utilități, scrie The New York Times.

Orbán și partidul său au transformat protecția într-un limbaj vizând politica familială și într-un atac la adresa comunității LGBTQ din Ungaria (a se vedea, de exemplu, Referendumul vizând Protecția Copilului, ținut în aceeași zi în care aveau loc și alegerile parlamentare), asta sugerând că acest concept al familiei este amenințat și necesită protecția statului.

În campania electorală din 2022, adversarul cel mai de temut al partidului Fidesz a fost criza nivelului de trai. O serie de studii efectuate de Policy Solutions, o instituție al cărei director sunt, a demonstrat că, până în 2021, felul în care guvernul a gestionat efectele economice ale pandemiei au făcut ca, pentru unguri, costul vieții să fie cea mai gravă problemă. Problema a fost agravată anul trecut de rata crescândă a inflației, una dintre cele mai mari din UE.

În timpul campaniei, Orbán a instituit o serie de beneficii cu câteva luni înaintea alegerilor (o reducere a impozitului pe venit pentru familiile cu copii, pensia ‘pentru luna a 13-a’, o majorare a salariului minim, exceptarea impozitării pentru ungurii sub 25 de ani), precum și o înghețare a prețurilor pentru combustibil și pentru unele produse de bază. Scopul acestor măsuri a fost acela de a întări sentimentul, cel puțin până la alegeri, că economia se află într-o situație gravă și că, prin aceste măsuri extraordinare, guvernul Orbán a reușit, înaintea alegerilor, să-și păstreze,cel puțin din punct de vedere economic, legitimitatea.

Ca să fie competitivă în fața partidului Fidesz, de la ultimele alegeri parlamentare din 2018, opoziția a avut în vedere două obiective strategice, respectiv, acela de a se uni și de a depăși fărâmițarea care i-a făcut pe adversarii anteriori ai lui Orbán să nu aibă succes, precum și cel legat de sprijinul opoziției în zonele rurale. Era deja clar după alegerile municipale din 2019 că, dacă opoziția lui Orbán nu reușește să pătrundă în Ungaria rurală, succesul ei s-ar limita doar la Budapesta și la alte câteva orașe.

Țara este divizată la nivel politic

Succesul partidului Fidesz în zonele rurale și înfrângerea sa la Budapesta demonstrează nu doar că țara este divizată la nivel politic, ci și că este și tot mai polarizată la nivel geografic și educațional. Partidul Fidesz este extrem de popular la sate și printre oamenii cu școală mai puțină sau mai în vârstă, dar nu se comportă la fel de bine în orașe și printre oamenii cu studii sau printre tineri.

Presa ungară, extrem de inegală, a avut și ea rolul ei. Partidul Fidesz a vizat cel mai mult populația cu un mare acces online. În presa tradițională, partidul lui Orbán domină, ceea ce îi permite să-și transmită mesajele alegătorilor, ocolind’ totodată de vederile contrare.

Bătălia care se dă în privința interpretării războiului din Ucraina demonstrează puterea imperiului mediatic al partidului Fidesz. E pur și simplu un ‘manual’, care demonstrează că Orbán poate avea rapid o influență asupra alegătorilor chiar și în privința unor probleme dintre cele mai neplăcute.

Invazia rusească a adus în prim-plan o întrebare, și anume, dacă Ungaria înclină spre Est sau spre Vest, precum și încrederea de care ea se mai poate bucura ca membră a Uniunii Europene și a NATO. Și totuși, Orbán a refuzat să permită opoziției ca problema Est contra Vest să fie considerată de societatea ungară drept o modalitate de înțelegere a problemei războiului. În schimb, el s-a transformat într-un garant al păcii și securității, acuzând totodată opoziția că încearcă să târască țara în război – un mesaj trâmbițat de presa publică, de sute de organizații proguvernamentale și de mii de asociații din țară.

Cerând populației să opteze pentru securitate și stabilitate, Orbán s-a asigurat ca alegerile să nu ajungă un referendum pe tema ‘Putin sau Europa’. Potrivit unui sondaj, 91% din alegătorii opoziției au afirmat că, pentru Rusia, invadarea Ucrainei este mai mult o „agresiune” decât o „apărare”, comparativ cu procentul de circa 44% dintre susținătorii partidului Fidesz. Iar un sfert dintre alegătorii Fidesz împărtășește propaganda rusească.

Guvernul Orbán nu are în față o lună de miere

În pofida celui de-al patrulea succes electoral al său, este bine să spunem că guvernul Orbán nu are în față o lună de miere. Marea gaură din buget, pe care chiar măsurile sale au provocat-o, îl pândește, în perspectivă se vede o inflație din două cifre, iar fondurile Uniunii Europene nu se scurg în Ungaria din cauza temerilor legate de corupție și de statul de drept. În urma războiului din Ucraina, guvernul Orbán se așteaptă deja la o încetinire a ritmului economic, iar opiniile populației față de economie ar putea deveni negative dacă se va renunța la măsurile de stopare a majorării prețurilor.

Viitorul guvern al lui Orbán va trebui totodată să se ocupe și de locul Ungariei în lume, Politica sa, sub sloganul ‘Deschiderea estică’, a devenit un eșec, la fel ca relațiile cu aliatul său cel mai important, guvernul polonez, or, asta demonstrează că, dacă Orbán nu își schimbă poziția în privința Rusiei, țării îi va fi greu să se redreseze. Se pare că reputația lui ar putea avea multă vreme de suferit din cauza felului în care guvernul său a abordat războiul din Ucraina.

Altfel spus, starea economiei și politica externă ar putea face ca, în pofida noii sale victorii în alegeri, actualul mandat al guvernului Orbán să se arate unul dificil.