„Investiţia în noul magazin IKEA din zona Theodor Pallady va ajunge la 60 mil. euro, incluzând preţul de 19 mil. euro plătit pe teren, costul de dezvoltare şi marfa. Compania este în procedură de autorizare, care nu are cum să dureze mai puţin de 8-9 luni“, au declarat surse apropiate companiei. Un aspect important în ceea ce priveşte investiţiile IKEA în România este faptul că acestea sunt susţinute integral din capital propriu, nu din credite bancare.

Retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA România a cumpărat anul acesta terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investments, reprezentat de omul de afaceri Siminel Andrei. IKEA a anunţat că va deschide aici al doilea magazin din reţeaua sa locală şi că unitatea va depăşi ca mărime magazinul din Băneasa, care are 26.000 mp. Totodată, săptămâna trecută, suedezii au mai anunţat că au în plan deschiderea a încă opt magazine în următorii ani. Unul dintre amplasamentele posibile ar putea fi oraşul Iaşi. În 2013, IKEA a purtat negocieri cu proprietarii Era Shopping Park din Iaşi pentru deschiderea unui magazin în cadrul parcului de retail, însă acestea au eşuat.

Avalanşă de investiţii

Cea mai mare investiţie realizată până acum de grupul suedez în România a fost achiziţia în vara acestui an a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 mil. euro. IKEA a realizat tranzacţia prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul şi nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.

Grupul suedez şi-a extins activitatea la nivel local şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 mil. euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 mil. euro. Pe cele două loturi, Vastint România – firmă care gestionează activitatea imobiliară locală a Inter IKEA, dezvoltă birouri şi locuinţe.

CITIŢI AICI mai multe despre  stadiul de construcţie al celor două proiecte

IKEA a intrat direct pe piața românească în 2010 când a cumpărat cu circa 30 mil. euro magazinul deschis de omul de afaceri Gabriel Popoviciu în franciză în 2007. Popoviciu investise în magazinul din Băneasa circa 25 mil. euro.

Grupul este controlat de miliardarul suedez Ingvar Kamprad şi de familia sa, care ocupă locul 14 în topul celor mai bogaţi suedezi, cu o avere estimată la 3,4 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.