Suedezii şi-au anunţat planurile de dezvoltare pentru România care cuprind deocamdată două proiecte majore.

Vastint a început anul acesta construcţia speculativă a primelor două clădiri de birouri, dintr-un total de trei, care urmează a fi livrate în primul trimestru din 2017. Această primă etapă presupune un cost de dezvoltare estimat de Capital la circa 50 mil. euro, sumă care include şi valoarea terenului.

„Livrarea celei de-a treia clădiri este condiţionată de piaţă. Dacă o să fie absorbită prima fază, imediat începem şi următorul imobil. Investiţia este susţinută din fonduri proprii, drept pentru care nu suntem condiţionaţi de finanţare bancară“, a declarat Antoniu Panait, directorul general al Vastint România.

Primele două imobile vor avea zece etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 12.291 mp, respectiv 17.269 mp, iar clădirea a treia, structurată în forma literei E, va avea numai şapte nivele şi o suprafaţă de 20.061 mp. La parterul imobilelor, o suprafaţă de 3.000 mp va fi destinată magazinelor. Zona de birouri a Timpuri Noi Square va fi deservită de 920 de locuri de parcare. Lucrările de construcţie sunt asigurate de Danya Cebus, subsidiara grupului Africa Israel Investments care a ridicat şi AFI Palace Cotroceni.

„Deocamdată avem diferite discuţii cu potenţiali chiriaşi, dar nu avem semnate încă precontracte. Chiria este de 15 euro/mp“, a menţionat Panait.

Imobilele aflate în construcţie au o amprentă la sol de 12.000 mp şi acoperă circa 23% din cele 5,1 hectare pe care compania le are la dispoziţie. Terenul a fost cumpărat în 2010 de la fabrica Timpuri Noi pentru suma de 34,6 mil. euro.

În continuarea componentei de birouri, Vastint are programată şi construcţia unor blocuri de locuinţe cu o suprafaţă de 50.000 mp, adică echivalentul a circa 700 de apartamente. „Data de începere a lucrărilor pentru componenta rezidenţială nu a fost încă stabilită. Este posibil să începe în decurs de doi ani. Nu am început încă proiectarea“, spune Panait.  


Proiectul Orhideea

Compania mai deţine un teren de două hectare în zona Orhideea din Bucureşti unde intenţionează să dezvolte 40.000 mp închiriabili în trei clădiri de birouri.

„La Orhideea este finalizată proiectarea şi am început licitaţia pentru desemnarea antreprenorului general. Este posibil să începem lucrările anul viitor“, adaugă Antonio Panait.

Potrivit acestuia, compania pe care o conduce analizează noi opotunităţi de achiziţii de terenuri. „Oferte sunt în permanenţă, însă preţul este cel care determină tranzacţia. Preţul a fost mereu o problemă. Primim şi oferte pe care le analizăm“, conchide şeful Vastint România.

Vastint România este parte a Vastint Holding, divizia imobiliară a Inter IKEA. Grupul este controlat de miliardarul suedez Ingvar Kamprad şi de familia sa, care ocupă locul 14 în topul celor mai bogaţi suedezi cu o avere estimată la 3,4 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.