Grupul suedez IKEA va inaugura la finalul acestei veri cel mai mare magazin din sud-estul Europei pe bulevardul Theodor Pallady nr. 57 din București. Constructorul român Bog`Art se apropie de închiderea totală a pereților exteriori, după care urmează lucrările de compartimentare interioară. La începutul lunii iunie, IKEA a început campania de recrutare a celor peste 350 de angajați care vor lucra în cel de-al doilea magazin pe care suedezii îl au în România.

IKEA România a cumpărat în 2014 un teren de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investments, reprezentat de omul de afaceri Siminel Andrei. Noul magazin este construit pe piloni și va avea o suprafaţă de aproximativ 37.000 de metri pătraţi. Dezvoltarea proiectului presupune o investiţie de 80 mil. euro, care se referă la valoarea cumulată a terenului şi a construcţiei, potrivit companiei. Preţul plătit pe teren se ridică la circa 19 mil. euro, potrivit informaţiilor Capital.

Obiectivul IKEA este să folosească 100% energie regenerabilă în noul magazin: cu sisteme de energie geotermală şi panouri solare integrate în construcţie. Vor fi instalate staţii de încărcare pentru maşini electrice, vor fi disponibile metode de administrare pentru toate tipurile de deşeuri, iar suprafaţa de spaţiu verde din totalul terenului va fi de 30%, în conformitate cu cerinţele legale.

Suedezii intenționează să atingă un număr total de nouă magazine în România, cel mai mare din regiune, în urma unei investiții estimată la peste 500 mil. euro. Prin acest demers, compania va crea 3.000 de locuri de muncă în România.

Directorul local al companiei a anunţat în  repetate rânduri că are pe listă Timişoara, Braşov, şi Cluj-Napoca. IKEA caută teren pentru magazine în aceste oraşe, şi speră să deschidă aici în anii 2020-2021.

Imperiu în România

Suedezii au investit peste 150 mil. euro în România în cei opt ani de la intrarea pe piaţă. Cea mai mare investiţie realizată până acum de grupul suedez în România a fost achiziţia în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 mil. euro. IKEA a realizat tranzacţia prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul şi nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.

 

Grupul suedez şi-a extins activitatea la nivel local şi pe sectorul imobiliar. În 2010, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, pentru care a plătit 34,6 mil. euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 mil. euro. Pe cele două loturi, Vastint România – firmă care gestionează activitatea imobiliară locală a Inter IKEA, dezvoltă birouri şi locuinţe.

În 2016, Vastint a plătit circa 24 mil. euro lui Teia Sponte, fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucreşti, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidenţial.

Grupul este controlat de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul acestui an la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost estimată la circa 3,5 mld. dolari.

SURSA FOTO: Skyscrapercity.com