Budapest Business Journal şi MTI informează faptul că gigantul chinez Huawei va înfiinţa un centru de cercetare şi dezvoltare (R&D) în Budapesta, Ungaria. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, realatează agerpres.

Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii şi al doilea producător de smartphone-uri, în funcţie de volum.

În ceea ce privește investiţia, care urmează să creeze noi locuri de muncă pentru cel puţin 100 de ingineri maghiari, aceasta este a treia realizată de Huawei în Ungaria, a declarat Szijjártó. Acesta a adăugat că noul centru R&D se va concentra pe inteligenţa artificială, servicii de streaming, procesarea imaginii, tehnologii de vârf, sisteme de distribuţie masive.

De cealaltă parte, Cai Lingyu, şeful subsidiarei Huawei Technologies din Ungaria, a anunţat că firma a investit în această ţară 1,5 miliarde de dolari din 2005 şi are în prezent aproape 2.400 de angajaţi.

Ungaria, o locație cheie pentru Huawei

De menționat este faptul că, în ultimii 15 ani, Huawei a considerat Ungaria o locaţie cheie, deoarece furnizează un mediu de afaceri echilibrat şi deschis pentru companie, a declarat Cai Lingyu, exprimându-şi angajamentul faţă de Ungaria şi faţă de planurile de extindere a activităţii în viitor.

Totodată, în anul 2019, subsidiara Huawei Technologies din Ungaria a înregistrat venituri de 77 miliarde de forinţi.

Huawei nu este singurul care preferă țara vecină cu România. Şi producătorul chinez de computere personale Lenovo îşi va construi prima sa uzină europeană în Ungaria.

Facilitatea de producţie în valoare de 8,2 miliarde de forinţi (22,8 milioane de euro) va fi construită la Ullo, la marginea capitalei Budapesta, iar Guvernul ungar va contribui cu un grant în valoare de două miliarde de forinţi.

În Uniunea Europeană, China investeşte în special în Ungaria.