Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Suedia a interzis marţi utilizarea de echipamente produse de companiile chineze Huawei şi ZTE în viitoarele reţele de telefonie 5G, înaintea licitaţiei pentru atribuirea de frecvenţe care va avea loc luna viitoare, transmite Reuters.

Swedish Post and Telecom Authority (PTS) a precizat că această interdicţie este o consecinţă a noii legi adoptate la începutul anului şi a evaluărilor formulate de forţele armate şi serviciile de informaţii din Suedia vizând să „garanteze că utilizarea frecvenţelor nu pune în pericol securitatea Suediei”, a precizat Autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă.

Presiuni venite din partea SUA

PTS a adăugat că firmele care vor lua parte la licitaţiile pentru atribuirea de frecvenţe 5G trebuie să elimine actualele echipamente Huawei şi ZTE din părţile centrale ale reţelelor lor până la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, Autoritatea de reglementare a aprobat participarea a patru operatori în cea de-a doua rundă a procedurii de licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 2,3 şi 3,5 Gigahertzi, cruciale pentru lansarea viitoarelor reţele 5G: Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige şi Teracom.

Conform calendarului original, licitaţia pentru atribuirea de spectru 5G trebuia să aibă loc la începutul lui 2020, însă anul trecut PTS a amânat licitaţia pentru a derula o analiză de securitate. În primăvară, PTS a anunţat că licitaţiile vor începe la data de 10 noiembrie.

În ultimele luni, guvernele europene au început să revizuiască rolul jucat de companiile chineze producătoare de echipamente de telecomunicaţii în construirea reţelelor lor 5G, ca urmare a presiunilor venite din partea SUA.

Interdicție benefică pentru producătorii rivali

Washingtonul susţine că echipamentele furnizate de companiile chineze reprezintă un risc de securitatea deoarece, prin lege, companiile şi cetăţenii chinezi trebuie să ajute statul în strângerea de informaţii.

Decizia adoptată marţi de autorităţile suedeze, ţară unde îşi are sediul Ericsson, principalul concurent al Huawei, imită o decizie adoptată în luna iulie de Marea Britanie, care a devenit prima ţară europeană care a interzis echipamentele Huawei din reţelele sale 5G.

Cel mai probabil această interdicţia va fi una benefică pentru producătorii rivali de echipamente de telecomunicaţii: Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda.

În ultimii ani, Huawei a devenit lider mondial pe piaţa echipamentelor pentru reţelele de telecomunicaţii, cu un avans considerabil pe segmentul 5G, fiind urmat de Ericsson şi Nokia. Grupul chinez ZTE se numără şi el printre principalii furnizori mondiali de echipamente 5G.