Un maghiar originar din România, Zsolt András Varga, a fost ales luni, de către Parlamentul de la Budapesta, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei (Kúria).

Zsolt András Varga a fost ales preşedinte al Curţii Supreme prin vot secret, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă şi urmează să preia funcţia începând cu data de 2 ianuarie 2021.

Ales pentru o perioadă de nouă ani

Potrivit Constituţiei Ungariei, preşedintele Curţii Supreme este ales la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani, iar pentru alegerea sa au fost necesare două treimi din voturile parlamentarilor.

Preşedintele Ungariei, János Áder, l-a propus pe Zsolt András Varga în data de 5 octombrie în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, precizează MTI, potrivit news.ro.

András Zsolt Varga s-a născut la Târgu Mureş. Este licenţiat în Drept, a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, unde şi-a dat şi doctoratul, apoi a susţinut teza de abilitate la Universitatea Catolică “Pázmány Péter” din Budapesta. Începând din 2012 este şi profesor universitar.

El a lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale – care îi corespunde celei al Avocatul Poporului din România – unde a devenit şeful instituţiei.

Face parte din mai multe redacții editoriale

A ocupat de două ori funcţia de procuror general adjunct, apoi a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria.

Între 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar mai târziu a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.

În plus, Varga este membru al organismului public al Academiei ungare de Ştiinţe. El este şi membru al Colegiului de Instruire Administrativă şi al Consiliului consultativ civil al Comisarului pentru drepturile fundamentale.

Este, de asemenea, membru al Consiliului de doctorat şi abilitare al Universităţii Serviciului Public “Ludovika” şi al mai multor redacţii editoriale. Este membru al European Law.