Președintele grupului chinez, Liang Hua, a anunțat că Huawei va deschide prima fabrică din Europa, în Franța. Gigantul va investi 200 de milioane de euro în prima etapă de înfiinţare a unei fabrici de staţii de bază mobile, urmând să creeze 500 de locuri de muncă, scrie Reuters, conform news.ro.

„Această fabrică va aproviziona întreaga piaţă europeană, nu doar pe cea europeană. Activităţile grupului nostru au loc la nivel mondial, iar pentru acest lucru avem nevoie de o bază industrială globală”, a afirmat Liang într-o conferinţă de presă.

Biroul preşedintelui Macron a refuzat să comenteze

Deocamdată nu este clar dacă această decizie a fost aprobată și de președintele francez, Emmanuel Macron, în contextul în care a încercat să atragă investitori străini, dar a şi avertizat în privinţa extinderii chineze în economia Uniunii Europene.

Cum SUA a avertizat în repetate rânduri pe aliații săi europeni să nu permită implicarea grupului chinez în infrastructura 5G, decizia francezilor ar putea fi una destul de grea. De asemenea, capitalele europene sunt oarecum divizate în privinţa modului în care trebuie să trateze cu Huawei.

Și în Germania se încearcă să se ajungă la un consens în privința Huawei. Deși nu au interzis în mod direct grupul chinez, conservatorii cancelarului Angela Merkel susţin adoptarea unor reglementări mai stricte pentru furnizorii străini.

În tot acest timp, cel mai vechi aliat al SUA din Europa, Marea Britanie, a sfidat avertizările și a permis accesul ”unor furnizori cu risc ridicat”, cum este Huawei, în părţile lipsite de riscuri ale reţelei sale 5G.

Această fabrică din Franța ar fi a doua unitate a grupului din afara Chinei, după fabrica de smartphone-uri din India.