Hoții au găsit o nouă metodă prin care golesc cardurile românilor. La ce au apelat de această dată

Poliția Română a vorbit despre noua metodă prin care românii rămâneau fără bani pe card. Instituția spune că hoții s-au folosit de o platformă online unde pretindeau că sunt cumpărători. Ei i-au păcălit pe oameni să acceseze un link și să-și introducă informațiile bancare, precizând că urmează să le livreze banii.

„Din cercetări a reieşit că persoanele bănuite ar fi contactat, prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie gratuită, persoane care utilizau o platformă de vânzare – cumpărare online, pentru a vinde anumite produse, pretinzând că sunt interesaţi de achiziţie. Ulterior, ar fi transmis vânzătorilor un link, cu privire la care ar fi creat, în mod fictiv, o identitate vizuală a platformei de vânzare – cumpărare online şi ar fi solicitat vânzătorilor să îşi introducă datele cardului bancar, pentru încasarea sumei de bani aferentă produsului oferit spre vânzare”, a transmis Poliţia Română.

Așadar, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale Satu Mare sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, au us în executare patru mandate de percheziţie, în municipiul Bucureşti, la persoane bănuite de fraudă informatică şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Banii intrau automat în posesia persoanelor bănuite

Poliția Română mai spune că, după ce victimele accesau link-ul respectiv și introduceau informațiile cardului, acestea ar fi intrat automat în posesia persoanelor bănuite, care ar fi sustras bani din conturile aferente.

„În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate sisteme informatice, 1.244 de cartele pre-pay, 4 pistoale neletale, 42 de carduri bancare, bani, acte şi documente”, mai arată anchetatorii.

Poliţiştii recomandă analizarea cu atenţie a informaţiilor primite, înainte de a fi accesate link-uri sau ataşamente din surse necunoscute. De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să fie atenţi la exprimarea în scris a interlocutorilor, precum şi la corectitudinea gramaticală a textului, de multe ori infractorii fiind din afara ţării.

Platformele de vânzări online solicită introducerea datelor cardului doar în momentul în care se fac achiziţii, nu şi la vânzarea de produse de către utilizatori.