Veşti importante din partea companiei de stat Hidroelectrica!

Acţiunile Hidroelectrica vor fi listate la Bursă

Unul din cei mai mari producători de energie din ţară are de gând să se listeze la BVB (Bursa de Valori Bucureşti).

Mai întâi, se aşteaptă, aprobarea prospectului de către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Acţionarii Fondului Proprietatea şi-au dat acordul pentru ca Fondul să dispună în cadrul ofertei de întreaga sa participaţie de până la 19,94%, din numărul total de acţiuni emise.

Deocamdată, nu se cunoaşte numărul de acţiuni Hidroelectrica ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice, acest lucru urmând să fie stabilit la o dată ulterioară.

„Hidroelectrica SA, principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile şi unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunţă astăzi intenţia Fondului Proprietatea, un fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente.

Societatea intenţionează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, se arată în comunicatul oficial emis de Hidroelectrica.

Acţiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB

Fondul a primit acordul acţionarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participaţie de până la 19,94%, din numărul total de acţiuni emise de Societate. Numărul de acţiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior.

Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării Ofertei.

Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail şi instituţionali din România, precum şi investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Acţiunile vor fi vândute şi, ulterior Admiterii, tranzacţionate în lei, se mai arată în detaliile privind intenţia de listare la Bursă.

Este aşteptat ca admiterea la tranzacţionare să aibă loc în luna iulie a anului în curs. Imediat după admitere, acţiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti.

Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea vor fi supuse unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor pentru o perioadă de 180 zile, iar acţionarul majoritar al societăţii va fi supus unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă de 12 luni de la data admiterii.

Bogdan Badea: Listarea ne va ajuta să ne diversificăm baza de acţionari şi să ne dezvoltăm profilul internaţional

„Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creştere semnificativă şi de generare de profit pentru acţionari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile.

Ne aflăm într-o poziţie bună pentru a continua tendinţa de creştere, având o strategie clară, axată pe eficienţă operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii şi asigurarea rentabilităţii capitalului, toate acestea fiind susţinute de un mediu sectorial şi macroeconomic favorabil pe termen lung.

Oferta Publică Iniţială propusă reprezintă un pas firesc şi entuziasmant în evoluţia noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti ne va ajuta să ne diversificăm baza de acţionari şi să ne dezvoltăm profilul internaţional”, a precizat Bogdan Badea, directorul executiv al Hidroelectrica.

Rezultatele financiare după primele trei luni ale anului

În primul trimestru din 2023, HIdroelectrica a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde lei ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producţie, cât şi pe cel de furnizare.

Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,184 miliarde lei şi a unui profit net de 1,723 miliarde lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,702 miliarde lei şi a unui profit net raportat de 1,287 miliarde lei în primul trimestru din 2022.