Așadar, IPO-ul de la Hidroelectrica se bucură de interesul iniţial al fondurilor locale de pensii. În acest context, este posibil ca, la final, oferta publică iniţială derulată la Bursa de valori de la Bucureşti să strângă aproximativ două miliarde de dolari, arată anumite surse citate de Bloomberg.

Hidroelectrica vrea să atragă cumpărători

Cel mai mare producător de energie regenerabilă din România se gândeşte să ofere un randament cuprins între 20% şi 12% pentru a atrage cumpărători, au adăugat sursele citate de Bloomberg.

Hidroelectrica este aşteptată să demareze oferta publică iniţială la Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) în luna iunie, iar acţiunile vor fi vândute de Fondul Proprietatea SA, singurul acţionar minoritar la producătorul de electricitate. Fondul, gestionat de Franklin Templeton, intenţionează să vândă până la 20% din acţiunile Hidroelectrica, adică aproape întreaga sa participaţie la o companie evaluată în prezent la 12 miliarde de dolari.

Chiar dacă Hidroelectrica nu va primi niciun ban de pe urma IPO-ului, o listare cu succes i-ar creşte vizibilitatea şi i-ar da acces la o gamă mai largă de investitori.

Finalizarea cu succes a ofertei publice iniţiale ar fi o veste bună atât pentru Hidroelectrica cât şi pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care ar putea obţine astfel un upgrade la statutul de piaţă emergentă din partea MSCI, şi, de asemenea, ar permite Guvernului de la Bucureşti să atingă unul dintre indicatorii incluşi în PNRR, prin care s-a angajat să vândă un pachet minoritar de acţiuni la Hidroelectrica pentru a putea debloca finanţarea de la UE în valoare de 29 de miliarde de euro.

Hidroelectrica a anulat procedura de achiziţie pentru închirierea în regim de leasing operaţional a 203 de autoturisme

În altă ordine de idei, amintim că Hidroelectrica a anunțat marți, 16 mai, că anulează procedura de achiziţie publică pentru închirierea în regim de leasing operaţional a 203 autoturisme. Decizia a fost luată în contextul intrării în vigoare în data de 15 mai a OUG nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

„În condiţiile intrării în vigoare în data de 15 mai a.c. a OUG nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Hidroelectrica anulează procedura de achiziţie pentru închirierea în regim de leasing operaţional a 203 de autoturisme tip sedan şi break, respectiv SUV.

Lansată în sistemul public de achiziţii publice în data de 13 mai a.c. licitaţia – actualmente anulată – viza înlocuirea parcului auto pe care societatea îl deţine ca urmare a încheierii în anul 2019 a unui contract de acelaşi tip (leasing operaţional), înţelegere comercială care urmează să ajungă la termenul final în data de 06 ianuarie 2024. Practic, ulterior datei menţionate, toate autovehiculele utilizate la acest moment de companie vor ieşi din portofoliul acesteia ca efect a expirării de facto a contractului, document care prevede restituirea bunurilor”, a transmis Hidroelectrica.