Odată cu intrarea în vigoare a noilor restricții, românii fac eforturi uriașe pentru a-și asigura cele necesare. Astfel, sâmbătă, oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-și cumpăra tot ce au nevoie pentru weekend.

După ce vineri foarte mulți români s-au trezit cu ușile închise la marile magazine, cei mai mulți au luat cu asalt pecourile. S-au format cozi imense, iar mulți dintre ei nu au reușit să-și cumpere ce aveau nevoie.

Tocmai din acest motiv, românii s-au mobilizat sâmbătă dimineață pentru a avea tot timpul din lume să meargă prin magazine. În Capitală spre exemplu, în Piața Obor, lumea s-a călcat în picioare la propriu la cumpărături.

Singura regulă impusă în contextul pandemiei de coronavirus care a fost respectată a fost purtarea măștii de protecție. În rest, distanțarea socială nu a fost respectată deloc. Același lucru s-a întâmplat și în celelalte piețe din Capitală, dar și în restul marilor orașe. Pe lângă piețe, aceași situația a fost întâlnită și la supermarketuri. 

Ce restricții trebuie să respecte românii

Potrivit noilor prevederi adoptate de Guvern, românii trebuie să respecte mai multe reguli stricte. Astfel, circulația persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 – 5.00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Totodată, în intervalul orar 21.00 – 05.00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

În ceea ce privește accesul persoanelor în centre comerciale precum mall-urile, acesta se va realiza cu respectarea măsurilor sanitare şi respectare distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.

Același lucru este valabil și pentru accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante. Trebuie respectată distanțarea de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

Raed Arafat, șeful DSU, a încercat să explice de ce se închid magazinele mai devreme. Potrivit acestuia, dacă magazinele ar fi rămas deschise în condițiile în care circulația este interzisă de la ora 20.00, românii ar fi folosit declarația pe propria răspundere pentru a merge la cumpărături.

„Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicția de circulație, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi declarație pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei”, a spus Arafat.