Pandemia de coronavirus face ravagii în România de mai bine de un an de zile. Cu toate acestea, țara noastră reușește să depășească cu bine valul infectărilor, potrivit șefului DSU.

Mai exact, Raed Arafat susține că România a controlat bine pandemia de coronavirus, spre deosebire de alte țări de pe glob. Șeful DSU a prezentat o situație comparată pe mai multe țări privind un singur indicator. Este vorba despre rata de mortalitate din cauza COVID la 10.000 de locuitori, iar potrivit acestuia, România are una dintre cele mai mici rate de mortalitate, în vreme ce alte țări au valori duble față de noi.

Astfel, potrivit șefului DSU, România are o rată de mortalitate din cauza COVID de 12 cazuri la 10.000 de locuitori. De menționat este faptul că, această valoare este puțin mai ridicată decât în Germania și Elveția, care au înregistrat 11 decese la 10.000 de locuitori, dar și decât în Norvegia și Finlanda, care a înregistrat 10 decese la 10.000 de locuitori, cea mai mică valoare înregistrată.

După țara noastră, potrivit datelor prezentate de Raed Arafat, se situează Suedia, care a înregistrat 13 decese la 10.000 de locuitori. La polul opus, alte țări lovite mai puternic de pandemie au o rată a deceselor mult mai ridicată.

Țările cu cea mai mare rată a deceselor

Spre exemplu, Statele Unite și Spania au înregistrat 17 decese la 10.000 de locuitori, Bulgaria – 19, Belgia – 20, Ungaria – 22, iar Cehia – 25 de decese la 10.000 de locuitori.

De menționat este faptul că, aceste valori se vor schimba, în funcție de evoluția măsurilor luate pentru stoparea pandemiei, a mai avertizat Raed Arafat.

În acest context, șeful DSU susține că probabil numărul deceselor va crește în continuare, dar o veste bună este faptul că România s-a descurcat foarte bine în raport cu pandemia, reușind să țină sub control numărul deceselor.

“Din păcate, avem decese în continuare și la sfîrșit, când se va trage linia, normal că aceste cifre vor crește la toate aceste țări, probabil. Dar asta ne arată că România a ținut situația sub control, foarte bine în comparație cu alte țări”, a mai arătat Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin