Guvernul va negocia cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană neimpozitarea profitului reinvestit, deşi este constrâns de limitele deficitului bugetar stabilite în discuţiile cu cele două instituţii, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

„Ştim că sunt unele lucruri scadente şi pe care trebuie să le realizăm, de exemplu neimpozitarea profitului reinvestit. Dorim să discutăm acest aspect atât cu CE, cât şi cu FMI, pentru a putea implemnta şi această măsură. Trebuie găsit un echilibru şi trebuie găsită acceptarea celor două foruri importante cu care suntem în parteneriat pentru deficitul bugetar”, a spus Boc, la un seminar pe teme economice organizat de KPMG.

El a amintit că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au impus României, inclusiv prin acordul de împrumut, să respecte anumite limite ale deficitului bugetar.

„Din nefericire, avem triple constrângeri: avem o constrângere legată de procedura deficitului excesiv declanşată împotriva României, a doua situaţie este dată de cadrul macroeconomic negociat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar, de a rămâne în acest deficit de 4,6%, iar în al treilea rând avem povara crizei economice care ne obligă să asigurăm dezvoltarea economică a ţării. Dar când doreşti să apeşi cel mai tare pe acceleraţie, te uiţi şi vezi că nu poţi ieşi din nişte deficite pe care le ai ca şi constrângere şi din partea UE, şi din partea FMI”, a afirmat premierul.

Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, a anunţat, în urmă cu aproximativ o lună, că măsuri precum capitalizarea CEC şi a Eximbank şi neimpozitarea profitului reinvestit vor fi realizate în a doua parte a anului, deşi au fost anunţate pentru primul semestru.

În programul de convergenţă transmis de Guvern către Comisia Europeană, neimpozitarea profitului reinvestit este prezentată la modul general, fără o dată de intrare în vigoare şi fără un impact bugetar, după ce în varianta de proiect elaborată anterior această facilitate era indicată ca urmând să fie aplicată din 2010 şi doar pentru anumite activităţi.

SURSA: Mediafax