Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a afirmat că, în ceea ce priveşte turismul, sunt două variante de sprijin care sunt analizate, respectiv varianta acordării de granturi în suma fixă şi varianta voucherelor de turism, una dintre acestea urmând să fie adoptată de Guvernul României.

Granturi sau vouchere

„Sunt două variante de lucru: este varianta de lucru a grantului în suma fixă, unde vor intra şi societăţile din turism, şi mai există în discuţie varianta voucherelor de turism pentru cei care sunt consumatori de servicii de turism. Una dintre aceste variante ar urma să fie adoptată de către Guvernul României, astfel încât şi turismului să i se acorde partea de sprijin, fiind un domeniu destul de afectat în această perioadă şi care are nevoie de solidaritatea noastră pentru ca să îşi poată porni activităţile”, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Un miliard de euro

Acesta a menţionat că bugetul de sprijin şi intervenţie din fonduri europene destinat IMM-urilor este de circa un miliard de euro, după o serie de negocieri derulate cu Comisia Europeană. „Este foarte aşteptat de întreprinderile mici şi mijlocii pentru a le sprijini în restartarea activităţii, ele fiind afectate în această perioadă de criză. Vestea bună este definitivarea valorii acestui fond, de 1 miliard de euro, şi eu cred că, în următoarea perioadă de timp, se va aproba la nivel de Guvern modalitatea prin care aceşti bani vor ajunge la IMM-uri”, a explicat Boloș.

Ce se pregătește

„O primă variantă este un grant în suma fixă, proporţional cu cifra de afaceri, care se acorda întreprinderilor mici şi mijlocii pentru restartarea activităţii – de exemplu, 10.000 de euro la cifra de afaceri de 100.000 euro sau 20.000 euro la cifra de afaceri de 200.000 euro, dar acest lucru se va hotărî la nivel de Guvern. A doua variantă de lucru este cea a granturilor pentru investiţii care pot să meargă până la 200.000 euro, în funcţie de valoarea investiţiei pe care ar urma să o implementeze beneficiarul. Sunt, aşadar, variante de lucru pe care le discutăm la nivel de Guvern. Este şi o a treia variantă, aceea a voucherelor de consum sau a voucherelor pentru IMM-uri, care ar presupune, de asemenea, sprijin în suma fixa pentru integrarea în munca a celor care în această perioadă au fost în şomaj tehnic şi au contractele individuale de muncă suspendate”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.