Guvernul a împrumutat deja în primele 8 luni ale anului aproape 60 de miliarde de lei dintr-un obiectiv de 72 de miliarde pentru întreg anul. Pentru a se încadra, autoritatile ar trebui să mai împrumute pentru perioada septembrie-decembrie, 14 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 3,5 miliarde pe lună, scrie profit.ro.

Statul împrumută constant în decursul unui an de pe piața internă. Aproape două treimi din banii împrumutați în acest an au ca destinație plata unor datorii mai vechi, ce au ajuns la scadență.

Suma împrumutată până acum de pe piața internă și externă a ajuns la 58,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult de 80% din totalul de 72 de miliarde planificat (15 miliarde de euro). Din aceștia, 44 de miliarde de lei vor fi folosiți pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, restul fiind necesari pentru acoperirea deficitului bugetar.

În 2018, în contextul unui deficit bugetar ridicat, tot la circa 3%, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei.

În luna martie statul împrumutat 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă de până acum la o singură ieșire pe piețele externe. De asemenea în iulie a venit a doua ieșire pe extern cu un împrumut de 2 miliarde de euro. Astfel necesarul de finanțare de pe pietele externe, ce fusese planificat la 4,25 miliarde de euro, a fost deja depășit.