Rectificarea bugetară operată săptămâna trecută de Guvernul Orban nu a prevăzut niciun leu pentru susținerea financiară a companiilor românești aflate la început de drum, acuză Ștefan Radu Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Oprea îi acuză pe liberali că singurele care au parte de sprijin financiar, pe timpul crizei generate de pandemia de coronavirus sunt marile companii multinaționale, în detrimentul capitalului românesc.

”La destinele lor nu se gândește nimeni”

”Start Up Nation nu mai există!

Programul dedicat antreprenorilor debutanți a fost ucis.

Marele absent, ministrul economiei Virgil Popescu, nu a reușit să-și țină promisiunile față de antreprenori. Pentru Start Up Nation rectificarea bugetară prevede #ZERO lei. Antreprenorii din ediția a doua au rămas cu proiectele neplătite deși și ei au fost grav loviți de pandemie.

La destinele lor nu se gândește nimeni. Singura lor vină este că sunt antreprenori români. Dacă erau mari companii multinaționale atunci, cu siguranță, s-ar fi găsit câteva sute de milioane de lei pentru ele. Vă readuc aminte că trei companii multinaționale de asigurare a creditului comercial primesc 500 de milioane lei (deși acestea ar fi trebuit să se reasigure pe banii lor nu pe banii românilor).”, a scris fostul ministru pe Facebook.

”Am rămas doar cu incompetența lor”

”Astăzi sunt depuse deconturi de peste 400 milioane lei, cu un mare efort din partea antreprenorilor. „Generosul” ministru Popescu a acordat o păsuire de doar 2 luni pentru amânarea îndeplinirii termenelor contractuale.

Pandemia a lovit din plin firmele aflate la început de drum, fără o piață consolidată, fără resurse și unele dintre ele în imposibilitatea de a lucra din cauza restricțiilor impuse de Ordonanțele militare (HoReCa, industria de divertisment, locuri de joacă etc)

Despre ediția a treia este de prisos să mai amintim. Ea este îngropată deja. În ciuda faptului că la investirea guvernelor PNL proclamau cu surle și trâmbițe că ne vor uimi cu noua ediție a Start Up Nation am rămas doar cu incompetența lor. Impotența intelectuală și de acțiune a PNL-iștilor este dovedită încă odată în cazul SUN.”, acuză Oprea.

”O poveste de succes”

P.S. Date statistice despre povestea de succes Start Up Nation:

În prima ediiție SUN au depus proiecte 19.296 de antreprenori, la finalul drumului după selectarea a 10.000 dintre ei, au fost incheiate 8.653 contracte din care 7.547 au primit finanțare. Plata a fost făcută integral de către guvernul PSD până la sfârșitul anului 2018.

Ediția a doua a constat în 33.514 de proiecte depuse, 13.005 analizate din care chemati la contractare peste 9.800 de antreprenori. Din momentul plecării PSD de la guvernare lipsesc datele statistice. Ele au fost înlocuite cu propagandă, ură și răzbunare.