Proiectul de lege vizând reglementarea în termeni noi a carantinei și a izolării persoanelor, pe fondul pandemiei de coronavirus, pe care Guvernul s-a văzut nevoit să îl propună, după decizia CCR, nu va fi votat în Parlament fără a i se aduce modificări majore, a declarat miercuri Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, în cadrul unei conferințe de presă.

”Proiectul venit de la Guvern protejează abuzurile și nu protejează cetățenii. În acest moment se află în dezbatere la comisia juridică, mâine ca intra la dezbatere în plenul Camerei Deputaților, dar ma intra cu modificări majore operate la comisia de specialitate”, a explicat Romașcanu.

”Fără dezbatere publică”

”La dezbaterile din comisie participă și ONG-uri care se ocupă de drepturile omului și vom ține cont de recomandarea lor, pentru că legea trebuie să protejeze cetățenii și nu abuzurile”, a mai spus el.

Legea privind carantinarea și izolarea nu a stat deloc în dezbatere publică, așa cum o cer normele legale, acuză reprezentantul PSD. Romașcanu nu a ascuns nemulțumirea social-democraților față de modul în care s-a raportat, din nou, Guvernul, la adresa Parlamentului.

În context, trebuie precizat că, în urma sesizării făcute de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională a României a decis că impunerea forțată unor măsuri precum carantina sau izolarea, așa cum prevede actul normativ care reglementează starea de alertă, încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor.

”Luptă fără pârghii”

De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului, în frunte cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-au plâns că decizia CCR îi lasă fără pârghiile necesare pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Conform comunicării Grupului de Comunicare Strategică, miercuri au fost consemnate 555 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, fiind cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei.

Până miercuri, pe teritoriul României au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Iar 1.817 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.