Începând cu 31 martie 2019, toți românii vor trebui să achite o garanție pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpără din supermarket.

Valoarea acestei garanții va fi de 0,5 lei per ambalaj. Recuperarea garanției se va putea face apoi de la operatorul economic, cu ajutorul bonului fiscal.

În prezent, nu există nicio taxă de acest fel, ci doar obligația ca pe ambalajul produselor să scrie că acesta este reutilizabil.

În alte țări, taxa a dat rezultatele scontate. De exemplu, în Belgia, o taxă similara a fost introdusă în anul 1993, iar o a doua în 2007 și a fost eliminată în 2015 datorită atingerii obiectivelor propuse, scrie Institutul pentru Politica Europeana a Mediului. Valoarea taxei era de câțiva euro pe kilogram de ambalaj reutilizabil, în funcție de natura acestuia.

O taxă similară a fost impusă și în Olanda, în 2007, în timp ce în Danemarca o astfel de taxă a dus venituri de aproape un miliard de euro, în perioada 2008-2014. Valoarea taxei era cuprinsă între 2 eurocenți și 32 de eurocenți, în funcție de tipul recipientului reutilizabil și de mărimea sa.