„Companiei Siemens i se cere, înainte de toate, să explice faptele cât mai rapid şi cât mai detaliat posibil”, a declarat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert. El a subliniat că guvernul urmăreşte această chestiune „cu mare atenţie”. 

Gigantul industrial german a anunţat luni că două turbine cu gaze livrate iniţial companiei ruse TPE în vara anului 2016 au fost deturnate fără ştirea sa spre Crimeea. Grupul vede aici „o încălcare clară a contractelor Siemens de furnizare” şi a deschis un proces în Rusia. 

Rusia a anexat în 2014 de la Ucraina Peninsula Crimeea, o regiune vizată acum de sancţiunile Uniunii Europene, care trebuie respectate de companiile europene. 

„Vreau să remarc că este de datoria companiei să verifice dacă tranzacţiile sale intră sub incidenţa regimului de sancţiuni” a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Grupul industrial german Siemens a informat luni că cel puţin două din cele patru turbine electrice pe care le-a livrat pentru un proiect din Rusia au fost mutate, împotriva voinţei sale, în Crimeea, şi a adăugat că va demara acţiuni în justiţie împotriva persoanelor responsabile şi a clientului său, firma Technopromexport, transmite Reuters.

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană interzic persoanelor fizice şi companiilor europene să furnizeze tehnologie în domeniul electricităţii Crimeii sau să ia măsuri menite să ocolească aceste sancţiuni, dat fiind că blocul comunitar consideră că peninsula ucraineană a fost anexată ilegal de Rusia. 

„În cursul ultimelor luni, clientul nostru ne-a confirmat în repetate rânduri în scris că nu va avea loc o livrare către Crimeea. În consecinţă, Siemens va demara acuzaţii penale împotriva persoanelor responsabile”, a informat compania germană într-un comunicat de presă. 

Compania precizează că aceste turbine au fost produse la firma Siemens Gas Turbine Technologies LLC, care are sediul la Sankt Petersburg. Compania este deţinută în proporţie de 65% de grupul german Siemens AG şi utilizează tehnologia Siemens. 

AGERPRES