Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană interzic persoanelor fizice şi companiilor europene să furnizeze tehnologie în domeniul electricităţii Crimeii sau să ia măsuri menite să ocolească aceste sancţiuni, dat fiind că blocul comunitar consideră că peninsula ucraineană a fost anexată ilegal de Rusia. 

"În cursul ultimelor luni, clientul nostru ne-a confirmat în repetate rânduri în scris că nu va avea loc o livrare către Crimeea. În consecinţă, Siemens va demara acuzaţii penale împotriva persoanelor responsabile", a informat compania germană într-un comunicat de presă. 

Compania precizează că aceste turbine au fost produse la firma Siemens Gas Turbine Technologies LLC, care are sediul la Sankt Petersburg. Compania este deţinută în proporţie de 65% de grupul german Siemens AG şi utilizează tehnologia Siemens. 

Potrivit unei sure interne, Siemens a construit aceste turbine electrice pentru un proiect din peninsula Taman din Rusia dar o ştire publicată de Reuters săptămâna trecută susţine că aceste turbine au fost redirecţionate de Rusia către Crimeea. Compania susţine că orice redirecţionare a turbinelor spre Crimeea constituie o încălcare a obligaţiilor contractuale şi a înfiinţat un grup de lucru pentru a investiga aceste acuzaţii. 

În schimb, Kremlinul susţine că turbinele electrice din Crimeea au fost fabricate în Rusia cu componente ruse. 'Turbine produse în Rusia sunt într-adevăr instalate în Crimeea, asamblate pe baza unor componente ruse', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

La rândul său, Ministerul german al Economiei a informat că este de datoria Siemens să se asigure că respectă sancţiunile UE referitoare la Crimeea.

AGERPRES