Executivul a transmis marţi Comisiei Europene solicitarea privind accesarea Fondului de Solidaritate al UE, ca urmare a inundaţiilor din lunile iunie-iulie 2010.

Aplicaţia a fost trimisă oficial comisarului european pentru Politici Regionale, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean. În luna octombrie Comisia Europeană va solicita Parlamentului European şi Consiliului European acordarea despăgubirii din Fondul de Solidaritate. Procedura va fi încheiată până la finele anului 2010.

Inundaţiile din lunile iunie-iulie au produs pagube de 867 de milioane de euro, iar România ar putea primi de la Fondul de Solidaritate al UE doar 24,5 din ajutorul de 75 de milioane de euro la care spera Guvernul, declara la începutul lunii august ministrului Internelor, Vasile Blaga. El a explicat atunci că, la începutul fiecărui an, Comisia Europeană stabileşte pentru fiecare stat membru sau în curs de aderare un prag, în funcţie de PIB, până la care se pot acorda despăgubiri. Pentru România, pragul a fost stabilit în 2010 la 787,9 milioane de euro.

„Sigur, depăşim acest prag. Având în vedere criteriul (ca pagubele să depăşească 0,6% din PIB) şi faptul că la dezastru major UE acordă 2,5% din suma de 787 de milioane – asta reprezintă 19,6 milioane -, iar pentru ce depăşeşte suma pe care eu v-am prezentat-o se acordă 6%. Deci noi credem că vom primi aproximativ 24,5 milioane de euro de la UE”.

Blaga a spus că la inundaţiile din anul 2005 România a primit 75 de milioane de euro pentru că pragul stabilit pentru România a fost de 565 de milioane de euro, dar pagubele au fost de 1,45 de miliarde de euro. Pe de altă parte, în ţări precum Franţa, Polonia şi Cehia au avut loc inundaţii mai devreme, iar fondurile au fost acordate cu prioritate acestor state. „Deci nu merge după cum vrei, ci merge după cum sunt fondurile solicitate deja de state care au avut inundaţii înaintea noastră”, a declarat el.