Guvernul a adoptat un memorandum pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate prin Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), care vizează alocarea sumei de 40 de milioane de lei pentru acordarea de tichete de masă pentru persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venit minim sau cu venituri mai mici decât pensia socială minimă, a anunţat vineri şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Tot pentru continuarea unor măsuri sociale, a fost adoptat un memorandum pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate prin Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Este vorba, practic, de alocarea unei sume de 40 de milioane de lei pentru acordarea tichetelor de masă pentru persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venit minim sau cu venituri mai mici decât pensia socială minimă, pentru o perioadă de 4 luni, în sumă de 180 de lei pe lună. Numărul beneficiarilor acestei măsuri este de aproximativ 290.000”, a precizat Dancă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Anunțul lui Marcel Boloș din octombrie

Cu aproximație, ar fi vorba de 300.000 de persoane cu vârsta peste 75 de ani, care vor primi vouchere de masă caldă, în valoare de 180 de lei pe lună:

„După cum se cunoaște, valoarea unui astfel de tichet este de 180 de lei pe lună. Aceste tichete se vor repartiza în prima săptămână din luna decembrie a acestui an și se vor da retroactiv cu data la care a fost aprobată măsura, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, așa încât toți beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani, cu venituri la nivelul pensiei minime sociale, respectiv 300.000 de beneficiari, vor avea cei 720 de lei încărcați pe vouchere sau pe carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020”, a declarat ministrul.

La întrebarea de ce se dau aceste vouchere cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare, Marcel Boloș a răspuns că totul a fost calculat pe zile, astfel încât să fie respectată legea:

„În momentul de față, procedura de achiziție publică este în curs de finalizare. Contractul de achiziție publică urmează să fie semnat în săptămâna care vine. Sunt 300.000 de beneficiari. Emitenții de carduri au nevoie de 10 zile conform contractului ca să emită aceste carduri. Aceste carduri se distribuie mai apoi către prefecturi, de la prefecturi ajung la autoritățile publice locale și de la autoritatea publică locală ajunge la beneficiarul final. Este calculat pe zile. (..) E vorba de persoane care au o anumită vârstă. Își așteaptă acest ajutor de la noi. Calculele acestea le-am făcut împreună cu colegii și regimul acesta pentru 300.000 de beneficii de emitere a cardurilor și distribuirea lor nu este unul foarte simplu”, a declarat Marcel Boloș.

Amintim, alegerile parlamentare sunt programate la data de 6 decembrie.