Inflația în Polonia ar putea ajunge la 23%-24% anul viitor, dacă guvernul nu prelungește măsurile menite să protejeze consumatorii de creșterea prețurilor, a declarat miercuri guvernatorul băncii centrale Ludwik Kotecki.

Inflația ar putea ajunge la 23%-24% anul viitor

„În legea bugetului nu există niciun zlot alocat pentru scutul anti-inflație. Fără acesta, inflația ar putea ajunge la 23%-24% anul viitor”, a declarat Kotecki la Radio TOK FM, adăugând că banca centrală trebuie să acționeze pentru a aduce inflația la o singură cifră, de la 17,9% estimat în octombrie.

La începutul acestui an, Varșovia a introdus măsuri menite să ajute populația să facă față inflației ridicate, inclusiv reduceri ale TVA și ale accizelor. Măsurile au fost prelungite de mai multe ori și rămân în vigoare până la sfârșitul anului.

„… poate că, în situația în care ne aflăm în acest moment, guvernul nu va putea să le prelungească. Mai mult, nu își asumă că (va face acest lucru) în buget”, a declarat miercuri Pawel Borys, șeful fondului de stat PFR, la TVN24, citat de Reuters.

Măsurile BCE pentru a contracara inflația

Banca Centrală Europeană trebuie să continue să majoreze dobânzile, pentru a contracara inflaţia, chiar dacă probabilitatea unei recesiuni în zona euro a crescut, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Joia trecută, consiliul guvernatorilor BCE a decis să dubleze dobânda de bază în zona euro, la 1,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

„Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor şi trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem. Suntem decişi să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflaţia înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus Lagarde.

Maxim istoric pentru inflație în zona euro

La ultimele sale trei reuniuni de politică monetară, consiliul guvernatorilor BCE a majorat dobânda de referinţă cu 200 de puncte de bază iar pieţele financiare se aşteaptă la noi majorări în lunile următoare. Însă creşterea dobânzilor de politică monetară de către BCE a dus la majorarea costurilor la care se împrumută companiile şi guvernele şi a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică.

Conform datelor preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.