''Noi, deşi suntem acuzaţi, am relaxat foarte mult mediul fiscal, reduceri de taxe, toate acele lucruri, ceea ce ajută companiile, ceea ce va duce la creştere economică, aşa cum ne-am şi propus pentru anul 2017, şi anume 5,2%. Este un lucru pe care-l vom realiza şi sunt convins, şi mai ales cu ajutorul companiilor private'', a afirmat Sorin Grindeanu. 

Premierul a vizitat vineri AEM Luxten Lighting Company, o companie timişoreană specializată în producerea de aparate de măsură pentru electricitate şi gaz. 

''Am venit la o companie care face cinste oraşului şi României, iar eu îmi doresc să avem multe exemple de acest tip, ceea ce înseamnă creştere economică, noi locuri de muncă, o economie sănătoasă, bazată foarte mult şi pe export, pentru că de la AEM se face foarte mult export. Înseamnă o companie care poate să fie un exemplu pentru foarte mulţi'', a declarat premierul Sorin Grindeanu. 

Reducerile succesive de impozite şi taxe, majorările salariale ce depăşesc creşterile de productivitate şi investiţiile publice de calitate de volum redus încep să ameninţe realizările din ultimii ani şi restrâng creşterea potenţială a economiei româneşti, a declarat, vineri, Reza Baqir, şeful misiunii FMI pentru România, într-o conferinţă de presă. 

"Dacă ne uităm pe perioada ultimilor 7 ani de evoluţii economice, principalul mesaj pe care vrem să îl transmitem este acela că România şi-a consolidat economia în mod semnificativ după criza financiară globală, iar indicatorii macroeconomici se compară cu cei ai altor ţări. Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite şi taxe, majorările salariale, ce depăşesc creşterile de productivitate şi investiţiile publice de calitate de volum redus încep să ameninţe aceste realizări şi restrâng creşterea potenţială", a spus Baqir. 

Potrivit acestuia, se impune reorientarea politicilor dinspre stimularea consumului către sprijinirea investiţiilor. 

"Asta pentru a avea o creştere sustenabilă care să permită includerea unui număr tot mai mare de români în clasa de mijloc într-o manieră sustenabilă", a mai arătat oficialul FMI. 

În varianta de iarnă a prognozei pe termen mediu 2016 – 2020, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în creştere la 5,2% estimarea privind avansul PIB în acest an, de la 4,3% în Prognoza de toamnă. 

Comisia Europeană (CE) a revizuit în creştere la 4,4% prognoza privind evoluţia PIB în 2017, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar. FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa.

Banca Naţională a României (BNR) prognozează pentru acest an o creştere economică între 4% şi 5%, dar aceasta este legată de modelul macroeconomic al instituţiei, după cum a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

"Prognoza din modelul nostru este confidenţială, nu o spunem, dar este undeva între 4 şi 5%. Nu are relevanţă cu construcţia bugetară, nu le puneţi în contrapartidă, ca să ne mai creăm o problemă în societate! Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic. (…) Şi noi am greşit cu prognoza de inflaţie de un an şi jumătate, în sensul că inflaţia a fost mult mai mică. Nu cred că sunt foarte mulţi analişti încrezători în prognozele noastre când greşeşti. Aşa sunt prognozele. Lucrăm în economie de piaţă şi avem foarte mulţi factori", a spus Isărescu. 

 AGERPRES